Fredag formiddag ble låten «Push, pust» lansert på Spotify. Sangen skal gi barn og unge lyst og mulighet til å lære seg livreddende førstehjelp, i form av hjerte- og lungeredning. Initiativtakerne for låten er to ambulansearbeidere ved UNN, Kenneth Jensvold Markussen og Carina Hansen.

– Vi ville engasjere og motivere ungdom på en ny måte. PDF-filer og tavleundervisning om livredning har ikke nådd fram. Gjennom sang og musikk håper vi dermed å engasjere og motivere barn og unge til å få interessen for førstehjelp. Vi håper det vil føre til både en kunnskap og forståelse for hvorfor vi holder på med dette, og på sikt håper vi på mindre risiko som følge av lærdommen, sier Markussen.

– Det er nok mange der ute som tenker at de ikke kan gjøre noe i en krisesituasjon, men det kan de faktisk. Så vi ønsker å formidle at det ikke skal mye til for å utgjøre forskjellen mellom liv og død, sier Hansen.

VIL NÅ UT TIL UNGE: Målet med å lage denne låten er ifølge Markussen og Hansen å lære yngre hvordan gjøre hjerte- og lungeredning. Og med det minske risikoen for at noen havner i en kritisk situasjon uten tilstrekkelig kompetanse. Foto: Frida Kristine Mogård

«Du må sjekke opp personen for å se om pusten går, før du ringer 113 og hører rådene du får».

Låten tar deg gjennom de nødvendige stegene dersom du blir nødt til å foreta livreddende hjelp. Takten følger også samme tempo som man skal pumpe luft i pårørendes bryst. På samme måte som flere bruker takten til «Stayin’ Alive» av Bee Gees, kan altså «Push, pust» være en huskeregel.

– Et givende prosjekt

– Hvordan kom låten til?

– Ideen har vært der en liten stund, men etter jeg møtte Gaaseby på TikTok, og han virket veldig positiv, tok det i overkant av én måned, forklarer Markussen.

«Push, pust» ble laget av artistene Andreas Bogen Holt (Daskeladden), Aron Myre-Svenningsen (Ar0n) og Marius Gaaseby (Gaaseby). De har flydd fra Oslo for anledningen.

– Vi var motiverte fra første stund. Dette har vært et veldig givende prosjekt som vi ser fram til å representere, sier Holt mens medartistene nikker i enighet.

– Å få anledningen til å skrive noen ord, og at det kanskje kan bidra til å redde liv er helt spesielt, legger Myre-Svenningsen til.

Låten er ment for barn og unge, dermed var det naturlig at gjengen fikk med seg Audun Edgar som en av produsentene på låten. Ifølge Gaaseby medproduserte han fjorårets BlimE-låt.

– Ingen av oss har tidligere lagd låter for barn, så det var fint å ha noen med god erfaring til å bistå, forklarer Gaaseby.

– Vi synger også om et viktig tema, og har fått mye rettledning. Det informative budskapet skal naturligvis være veldig svart på hvitt, noe Carina og Kenneth har hjulpet mye med, sier Holt.

«Du tar 30 kompresjoner før du puster ganger to, også gjentar du prosessen for da, da kan du redde noen».

Strøm låten «Push, pust» av Daskeladden, Gaaseby og Ar0n på Spotify.