På Bjørvika i nærheten av Sørenga sjøbad i Oslo, sitter Julie Knutsen (21) og leser en bok på et strandhåndkle. Hun flyttet til Oslo fra Sandnes for å studere august i fjor.

– Jeg pleier å dra til Sørenga eller til parken med venner, men i dag er de opptatt med eksamensforberedelser og jobb. Det er litt digg å dra hit alene også, sier hun.

SOLGLAD: Julie Knutsen (21) har planlagt å nyte sola så mye som mulig, fram til mandag. Da reiser hun til Sandnes for sommeren. Foto: Joakim Viland

Bikini og solbriller

Knutsen, som studerer sosialt arbeid, ble ferdig med eksamen i mai. Mandag reiser hun tilbake til sommerjobb i Sandnes.

– Det er ikke like fint vær i Sandnes, men det skal bli bedre neste uke. Jeg tror de hjemme skulle ønske det var like fint som her.

På spørsmål om hva hun syns om våre landsmenn i nord, som går inn i helgen med syv grader og skyer, svarer hun:

– Oi, det var jo kaldt! Jeg er ikke akkurat misunnelig på dem.

Lue og votter

Været i Tromsø står i sterk kontrast til stranden i Bjørvika, med syv grader og hustrig vind. Nede ved Telegrafbukta, en populær strand i Tromsø, er det fullt med skolebarn. De fleste har lue på. Gjennomsnittstemperaturen i mai var på 5,6 grader, til nå i juni ligger den på 5,5 grader. Vi hadde 15 dager i strekk med regn fra mai til juni.

Camilla Kalager er spesialpedagog, og prøver å holde orden på alle elevene. Hun står og småtripper i fem lag med ull og dun for å holde varmen.

SNØDEKTE FJELL: Særlig om hun nesten fryser fingrene av seg, angrer ikke Camilla Kalager (26) på at hun flyttet til Tromsø for to år siden. – Naturen veier opp for været, sier Kalager. Bak henne ruver snødekte fjell – i juni. Foto: Ronald Johansen, iTromsø

– Det er grått og trist ute nå, og det har det vært en stund, sier Kalager og tar på seg de tykke ullvottene.

– Jeg vet hvor jeg bor, men jeg mener at været var bedre i fjor, legger hun til.

Kalager er fra Holmestrand, men har bodd i Tromsø i to år.

– Venner og familie sørpå sender meg bilder på snapchat, så jeg er fullstendig klar over at det er skikkelig fint vær der. Man blir jo litt misunnelig, man gjør det.

– Når det er sånn her vær i juni, angrer du på at du flyttet til Tromsø?

– Nei, jeg gjør faktisk ikke det. Jeg trives veldig godt her, og naturen veier opp for været.

– Jeg merker at jeg begynner å bli litt værlei nå, særlig siden det er så store kontraster til været sørpå. Det hadde føltes litt bedre dersom det regnet litt der også, medgir Kalager.

– Så det frister ikke med et lite sommerbad i de hvite bølgene?

– Nei, det gjør det ikke. Det skal være veldig varmt før det frister i utgangspunktet, men det er det siste jeg kunne tenke meg akkurat nå.

Går en fin helg i møte

Mens det i Tromsø har vært nedbør i form av både regn og snø den siste uken, har det i Oslo blitt innført restriksjoner mot hagevanning med vannspreder og hageslange grunnet varmt vær.

I Oslo, som går inn i helgen med en prognose på 24 grader, er temperaturene forventet å stige til uken ifølge Meteorologisk institutt.

– Temperaturene i Oslo går gradvis oppover mot 30 grader på onsdag. Det skal holde seg varmt utover uken, og tyder ikke på at det ikke blir noe rotbløyt med det første, sier statsmeteorolog Rannveig Eikill til VG.

– Skogbrannfaren i området vil vedvare, fortsetter hun.

Også for tromsøværingene ser helgen ut til å bli lysere.

– Det ser ut til å bli litt finere vær i Nord i helgen. I Tromsø så kan det bli rundt 15–16 grader på lørdag, forteller Eikill.

Varmegradene kommer imidlertid ikke for å bli.

– Allerede søndag kveld kan det bli regn igjen. Temperaturene ser også ut til å synke på mandag. Da vil det nok bli rundt ti grader.