– Sandra Borch gjorde feil, feil som er uforenelig med å være forskning- og høyere utdanningsminister.

Det sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse lørdag ettermiddag. Fredag gikk den sjette statsråden i hans regjering av etter en skandale.

– Jeg merker meg det Sandra sier, at hun ikke har full oversikt over hvor mye tekstlikhet det er, sier Støre og fortsetter:

– Hun var veldig tydelig på at det var feil, og at det var hennes feil.

Støre forteller at han var på reise i Indre Troms da Borch ga beskjed om at hun ville gå av.

– Det var en trist beskjed å få.

– Det må alltid være den enkelte som informerer om saker, i nåtid eller fortid, som kan være problematiske for dem som statsråd. Dette er informasjon som ikke har kommet frem i samtaler med Sandra Borch som statsråd.

Foto: Javad Parsa / NTB

Ny statsråd snart

Støre varsler en ny forsknings- og høyere utdanningsminister tidlig neste uke.

– Sandra Borch har gjort et viktig arbeid i min regjering, sier Støre.

– Jeg har satt pris på Sandra i regjering, og hun har vært godt likt i regjeringen. Derfor beklager jeg at dette har skjedd, men det var riktig.

Kopiert tekst

Det var  E24 som meldte at Borchs masteroppgave fra 2014 inneholder deler som er identiske med eldre masteroppgaver fra andre studenter.

Borch tok sin mastergrad i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø (UiT) i 2014.

Borch har gått av etter fredagens avsløring. Nå er det opp til UiT om de skal ta opp saken og dermed ta stilling til om hun har fusket. Først da kan det få ytterlige konsekvenser for Borch.

Allerede torsdag kveld publiserte «Oslostudenten», en konto på X (tidligere Twitter), flere meldinger der han peker på en rekke identiske passasjer fra Borchs masteroppgave og andre kilder.

Flere av eksemplene er de samme som E24 omtalte fredag kveld. E24 kjente ikke til disse meldingene på X, men ble gjort oppmerksomme på disse etter publiseringen av denne artikkelen, av mannen bak kontoen. Mannen ønsket heller ikke å uttale seg til VG fredag kveld.