Den islandske artisten Björk, som ble verdenskjent på 90-tallet, lanserer tirsdag en sang med den spanske artisten Rosalia, der alle inntekter går til kampen mot lakseoppdrett. (Se video nederst i saken)

– Oppdrettsvirksomheten trenger storskala og det bringer med seg enorme mengder parasitter, sykdommer og høy dødelighet, skriver Björk i en kronikk på vegne av AegisWatch, en koalisjon av miljøvernorganisasjoner.

Hun har ved flere anledninger kommet med kraftig kritikk av de norske oppdretternes fremferd på Island.

– Den norske fiskeoppdretten til Mowi og Salmar har allerede ødelagt store områder i fjordene våre, både marint liv, dyr og planter, skriver artisten på Instagram.

Björk omtaler også oppdrett som en «en usedvanlig grusom måte å lage mat på», og sikter da til dyrevelferdsproblematikk knyttet til sykdom og dødelighet.

– Dette må stoppe

Norges to største lakseoppdrettere, Mowi og Salmar, satser begge på å vokse ytterligere på Island.

Lakseoppdrett på Island er foreløpig i sin spede begynnelse i forhold til Norge, men har vokst markant det siste tiåret.

– Dette må stoppe. Vi skal få det til å stoppe, skriver Björk.

Sangen «Oral» gis ut på One Little Independent Records og inntektene går til å støtte en rettssak mot fiskeoppdretten, igangsatt av innbyggerne i byen Seyðisfjörður på Islands østkyst.

SPIST LEVENDE: Bilder fra den islandske miljøverneren Veiga Gretarsdottir viser laks som er svært skadet etter et rekordstort luseangrep ved oppdrettsanleggene i høst. Foto: Veiga Grétarsdóttir

Lover at det ikke skjer igjen

Mowi-sjef Ivan Vindheim mener kritikken fra Björk «får stå for hennes regning».

– Vi er positivt uenig, da det ikke er vitenskapelig belegg for disse påstandene, sier han til E24.

Han tilføyer at laksen har «et enestående karbonfotavtrykk» sammenlignet med protein fra andre dyr vi spiser.

Mowi kjøpte i fjor det islandske lakseoppdrettsselskapet Arctic Fish fra Salmar. I sommer rømte tusenvis av fisk fra et av selskapets anlegg, og selskapet er nå under politietterforskning på Island.

Nylig ble det også avslørt en kraftig økning i lakselus ved anleggene til Mowis Arctic Fish og Salmars Arnarlax, som mattilsynet på Island aldri hadde sett maken til, ifølge islandsk media. Over en million laks måtte avlives og bli til dyrefôr.

Mowi-sjef Ivan Vindheim synes det er veldig leit.

– Vi har hatt biologiske utfordringer. Det er noe jeg synes er veldig uheldig og det er noe vi virkelig beklager, sier han.

– Vi har akkurat tatt over selskapet, så det er ikke på Mowi-standard ennå. Men dit skal vi komme, og da skal jeg love at dette ikke skjer igjen, tilføyer han.

Vindheim opplyser for øvrig at «lusesituasjonen nå er tilfredsstillende i Arctic Fish».

LOKAL PROTEST: Sommerens lakserømming på Island var bakteppet for en demonstrasjon der tusenvis av befolkningen protesterte mot de norske oppdretterne på øya. Foto: Sigurjon Ragnar

Kritiserer islandsk byråkrati

Vindheim påpeker at Mowi håndterer lusesituasjonen bedre i andre land de opererer i.

– Det er ingen grunn til at vi ikke skal håndtere den veldig godt på Island, sier han.

Vindheim viser til at det kalde vannet på Island gir et fortrinn, og at det er få aktører og relativt liten produksjon i forhold til arealet.

– Så det er ingen grunn til at du skal se en slik hendelse som så vi nå. Vi må bare beklage det. Men vi eier bare 51 prosent av selskapet som vi tok over i januar. Det betyr jo at det er andre aksjonærer her også som vi må ta hensyn til.

– I hvilken grad tenker du at dere som en stor aktør på Island må ta noe av ansvaret for den luseøkningen som har kommet?

– Jeg tenker at det er ene og alene vårt fulle ansvar. Alltid.

– Når det er sagt, så er det byråkratiet som er rundt lus på Island ganske dårlig sammenlignet med Norge, så det må gjøres en jobb. Det går altfor sent i dag.

– I tillegg opplever jeg at systemet er for rigid. Så vi må bygge kompetanse både i vår egen organisasjon, og hos myndighetene. Men ansvaret er vårt. Fullt og helt.

– Forferdelig trist

Salmar-ledelsen lar konsernsjef for Arnarlax Bjørn Hembre svare på kritikken. Han påpeker at oppdrettsnæringen på Island er i ferd med å bli en betydelig verdiskaper og sysselsetter, og at det med det følger oppmerksomhet og ansvar.

– Vi bidrar gjerne med informasjon som kan føre til en mer opplyst debatt. Björk har klare meninger. Vi opplever at slett ikke alle er enige med henne, skriver han på e-post.

– Vi er opptatt av at næringen må utvikles i tett samspill med myndigheter, lokalsamfunn, ansatte og andre næringsinteresser, og har god erfaring med det her på Island, tilføyer han.

Om det rekordstore luseutbruddet skriver han følgende:

– Nettopp av hensyn til dyrehelse og dyrevelferd ble det bestemt å ta ut store mengder fisk og gjøre den om til dyrefôr. Det er forferdelig trist. All fisk er for lengst avluset, lusesituasjonen i våre anlegg er tilfredsstillende og alt tyder på at fisken i våre anlegg har det bra.

– Vi skal produsere et bærekraftig og sunt protein til en stadig voksende verdensbefolkning her på Island, og det skal vi gjøre med laksen og miljøet i fokus.