Like før klokken 18 søndag kveld veltet en lettbåt med tre menn om bord i fjordarmen mellom Fagernes og Sørbotn i Ramfjorden.

To av dem, begge 23 år gamle, klarte å svømme til land mens sistemann (30) var savnet i 45 minutter før han ble funnet i sjøen.

30-åringen ligger nå kritisk skadet på UNN.

Egil Eidem hadde kort tid før hendelsen sett at de tre mennene satt og fisket fra båten. De var da mellom 50 og 100 meter fra land. Så vidt han kunne se hadde ingen av de tre redningsvester.

Mennene bor ifølge Eidem i nabohuset på Fagernes og er alle tre polakker.

Skulle ha startet på jobb i dag

De skal ifølge Eidem ha kommet til Ramfjord for å jobbe med bygningsarbeid, og sistemann skal ha ankommet bare for kort tid siden. Det er han som ble hentet opp fra sjøen søndag kveld.

– Han har bare vært her i noen dager og skulle ha startet i jobb i dag. Han var broren til en av de andre som var i båten, sier Eidem.

– Jeg så dem fiske i en jolle nær land. Etter en stund så jeg at den var borte, men så oppdaget jeg noe hvitt som lå ute i fjorden. Første trodde jeg det var et isflak, men så skjønte jeg at det var jolla som lå opp ned.

Eidem forteller videre at kona hans ringte AMK-sentralen mens han løp over i nabohuset i et forsøk på å komme seg ut på fjorden.

– Vi visste ikke på det tidspunktet at to av dem hadde klart å svømme i land, så vi dro ut og trodde at vi lette etter tre mann.

Skal ha blitt funnet under vann ved land

– Det var helikopteret som fant han til slutt. Da var han under vann, men jeg vet ikke hvor lenge han hadde ligget under vann. På det tidspunktet lå båten nesten midtfjords, mens mannen fant de bare noen meter fra land, sier Eidem, og legger til:

– Jeg synes det er veldig trist for de involverte, og jeg håper utfallet blir bra for han som ligger på sykehuset.

Tilstanden til mannen var i søndag kveld alvorlig, men ble rundt klokken 21 oppjustert til kritisk. Det er ingen endring i tilstanden hans mandag morgen.

Politiet: Jolla var uegnet for tre menn

– Det ble iverksatt hjerte- og lungeredning på stedet men fornærmede var bevisstløs da han ble fraktet med helikopter til UNN, sier seksjonsleder for etterforskning, Lene Fabek, ved Troms politidistrikt.

Politiet etterforsker nå saken videre og tar blant annet avhør i saken. De har ennå ikke avhørt de to 23-åringene på grunn av språkproblematikk.

– De tre har hatt tilgang på en jolle som de hadde avtale som de kunne låne når de ønsket. De var ute og fisket, men det ser ut til at de ikke har brukt redningsvester.

– Vet dere hvorfor båten kantret?

– Nei, det kjenner vi ikke til, men dette er en liten jolle, som vi anser som uegnet til tre voksne menn, sier Fabek.