Etter å ha sett to debatter samme dag mellom Jarle Aarbakke og Kristian Støback-Wilhelmsen er det tydelige forskjeller mellom dem. Alder er det som er minst relevant av disse. Jeg er enig med iTromsø-redaktøren som etter debatten skrev : «På Facebook omtales Kristian konsekvent som «denne guttongen», «ungfole»,og «frekk jypling». Selv kjente Arbeiderpolitikere bidrar til denne usakelige «alderismen».».

Jeg innrømmer at AP- kandidaten til ordførervervet bekymrer meg. Mange med meg oppfatter kommentarer i debattene som forsøk fra Aarbakke å ydmyke sin langt yngre motkandidat. Hersketeknikker er ikke vakkert i politikken. Jeg synes det høres ut som reine avledningsmanøvre for å unngå å snakke om politikk. Det er litt rart siden Aarbakke gjentatte ganger har sagt at han skal være mye mer enn en snorklipper. Og som tidligere rektor hadde jeg forventet større respekt for unge mennesker som har fått sin utdannelse ved UiT.

Slik jeg leser Aarbakkes kandidatur går det også en annen linje tilbake til den gamle rektoren, som freidig nok startet en kronikk i Nordlys(31.07.13) med disse ord: Jeg har vært rektor i tre perioder og ledet tre universitetsstyrer. Fra 1.1.2002 og til i dag har vi vært igjennom en rivende utvikling. Studenttallet er nær doblet fra 6000 til nærmere 12000. De årlige budsjettene er økt fra om lag 800 millioner til nesten 2,4 milliarder.

Min bekymring er at han tilsynelatende mener han selv kan ta hovedansvaret for dette. Som statsråd i Bondevik 2 vet jeg at dette var politisk ønsket, og derfor burde nok den gode Aarbakke delt æren med langt flere. Men man skal som kjent lytte til selvros, den kommer fra hjertet.

En ordfører bør være veldig flink på å si «vi», og mindre flink å si «jeg». En lagspiller som bygger byen god og som sørger for at kommunestyret trekker i samme retning. Det fremstår for meg helt klart at Aarbakkes agenda er «jeg», mens Kristians er «vi». Det bør velgerne merke seg ved valgurnen.

Jeg håper at vi den siste uka med valgkamp kan diskutere politikk på en saklig måte. Hersketeknikker og usakligheter bør alle holde seg for god til å bruke.