Tidligere denne uka har iTromsø skrevet om en privat utleiebolig på 30 kvadratmeter som ble leid ut for 11750 kroner i måneden. Daglig leder i Eiendomsmegler 1, Wenche Odden Kvamme, sa da at en av grunnene til at leieprisene er høye i Tromsø er at antall studenter i svært stor grad overstiger tilgangen på studentboliger.

Blir stående uten bolig

Hvert år blir nye studenter som kommer til Tromsø plassert på sovesaler uten tilgang til kjøkken og bad.

– Vi prøver å være behjelpelige, og håper ingen må «snu i døra» når de kommer hit, sier administrerende direktør i Norges arktiske studentsamskipnad, Hans Petter Kvaal.

Han sier at erfaringsmessig finner de fleste seg et sted å bo.

– Når det kommer mange tusen til byen samtidig, er det nesten umulig å ta unna. Vår erfaring er at de fleste finner ett eller annet i løpet av noen uker.

For få boliger

I Tromsø har studentsamskipnaden i dag 1700 separate utleieenheter. Tar man med Svalbard, Alta og Hammerfest er det til sammen 2300 enheter.

– Det er for få boliger. Vi er i gang med bygging av flere studentboliger i Dramsveien nå som vil være klare til neste høst. Vi håper at vi får nye tildelinger sånn at vi kan starte med neste trinn allerede før de nevnte boligene er ferdige. Det vil hjelpe på om vi får om lag 500 nye studentboliger i det tøffe markedet, sier Kvaal.

Neste høst vil 250 boliger stå klare for byens studenter. Likevel ser Kvaal at de fleste studentene blir nødt til å leie bolig på det private markedet.

– Det vi gjør er å være et godt supplement. Vi er stabiliserende på prismarkedet, og det blir vi i alle fall når det nå kommer flere boliger.

Han sier boligkrisen ikke bare går ut over studentene, men alle som ønsker å komme til Tromsø.

– Det er viktig at alle som kan leie ut, gjør det.

Synd

Påtroppende leder for Studentparlementet i Tromsø, Aurora Meland, synes det er synd med så få studentboliger i byen.

– Vi vil jo ha flere. Nå har vi ikke satt oss inn i hva vi kan gjøre med situasjonen enda, men vi skal gjøre det vi kan for at studentene skal få et positivt møte med Tromsø.

Hun understreker at dette skal de gjøre i godt samarbeid med studentsamskipnaden.