Jonas Stein kom inn i kommunestyret for åtte år siden som en spennende ung Tromsø- politiker. Det har vært trist å følge hans politiske utvikling mot høyre, med aggressive utfall mot renholdere og de ansatte på rådhuskantina som en del av bildet – helt fram til han nå i valgkampen går til frontalangrep på Fagforbundets vel 1.900 yrkesaktive medlemmer i Tromsø kommune og deres fagforening, samt LO og den øvrige arbeiderbevegelsen i byen. I følge «iTromsø» «tordner» og «raser» Stein mot en «fordummende» LO-brosjyre. Han anklager AP for «ikke bare å gi styringen til Fagforbundet, de får også en fot på bremsen. (…) Det er særinteressene til denne gruppen som favoriseres (…) Da er det naturlig å spørre om Kristin Røymo og Jarle Aarbakke gir blanke i resten av byens 73.000 innbyggere».  Sitat Jonas Stein.

Hvem er de fagorganiserte offentlig ansatte som Stein går til angrep på? Jo, det er de ansatte i barnehagene og i grunnskolen som er betrodd våre barn. Det er de dyktige fagfolkene som tar seg av våre hjelpetrengende eldre. Det er de som brøyter veiene våre, de som feier gatene om sommeren, det er de som sørger for at vannforsyningen og avløpsnettet fungerer. Det er brannfolkene som er i beredskap for oss alle 24/7. Det er renholderne som gjør rent alle skolene, barnehagene, sykehjemmene og samtlige andre kommunale bygg.  Osv osv. Det er kort sagt alle de tusener dedikerte arbeidstakere som i praksis får velferdsstaten til å fungere i Tromsø. Et stort flertall av dem er kvinner.

Det er bare ufattelig å oppleve at en høyreliberal politiker i en lokal valgkamp i Tromsø i 2015 førsøker å mane fram et fiendebilde av offentlige ansatte og deres fagforening. Det blir ekstra spesielt at det skjer overfor arbeidstakerne i den store organisasjonen der han sjøl er finansbyråd. Hvor har anstendigheten og folkeskikken tatt veien?

Men alt dette er sjølsagt politikk. Politikeren Jonas Stein er i sin fulle rett til å kjempe for at offentlig ansatte skal miste jobb, lønn, pensjon, barnepensjon, ektefellepensjon, uførepensjon og andre rettigheter som er forhandlet fram gjennom faglig arbeid sia 30-tallet. Han er i sin fulle rett til å jobbe for sosial dumping og større forskjeller mellom mennesker - og å være døråpner for investorer som ønsker store sugerør inn i offentlige kasser. Men det er likevel litt rart. Vi må til den høyreekstreme Tea Party-bevegelsen i USA for å finne politikere med tilsvarende aggressive holdninger mot offentlige ansatte og deres fagforeninger.

Om vi ønsker mer av denne typen politikk her i byen får hver og en av oss ta stilling til på valgdagen.

På ett område må Stein her og nå konfronteres med at han går kraftig over streken i sin omtale av faktiske forhold: Sitat: «Det vi har erfart med fire års borgerlig styre, er at LO-alliansen konsekvent har gått sterkt mot både etablering av en kommunal pensjonskasse og omorganiseringen av Kulturhuset og Landbrukskontoret. Dette er tiltak som samlet sparer kommunen for mange millioner årlig – penger som kan brukes til fordel for velgerne.»

1: Det stemmer at vi var mot den siste nedbemanningen på kulturhuset. Vi har til gode å få dokumentert besparelsene.

2: Vi kan ennå ikke se at det var rasjonelt å tvinge tre kommunalt landbruksansatte i Tromsø å delvis pendle til Balsfjord, mens èn sluttet. Det er både ineffektivt og kostbart. Fagforbundet har forgjeves bedt om å få på bordet den økonomiske avtalen mellom Tromsø kommune og Balsfjord som vertskommune.

3: Det er helt feil som Stein hevder, at «LO-alliansen» var «sterkt mot» etableringen av en kommunal pensjonskasse. De største fagforeningene, samt en samlet opposisjon arbeidet for at Tromsø kommune også skulle få utredet det eneste alternativet som forelå til egen kasse for to år siden, nemlig en tilknytning til kommunenes eget pensjonsselskap, KLP. Men byrådet var ikke interessert, og forhandlet ikke med KLP før vedtaket om å danne et eget lite forsikringsselskap i Tromsø kommune basert på de ansattes pensjonsfond ble fattet i september 2013.  Kassen skulle vært i drift 1.1.14, men var ikke operativ før nesten et år etter.

Pensjonskassen forvalter nå ca 3 milliarder kroner. Disse pengene tilhører i realiteten alle tromsøværinger.

Undertegnede er styremedlem i pensjonskassen og er bundet av taushetsplikt. Jeg kan likevel si så mye: Påstanden om at etableringen av TKP sparer kommunen for mange millioner kroner årlig er den groveste politiske bløffen jeg har sett på nært hold gjennom mine mange år som tillitsvalgt og fagforeningsleder i Tromsø kommune.

LEGG FAKTA PÅ BORDET, FINANSBYRÅD JONAS STEIN

Finansbyråd Jonas Stein Foto: Gudrun Gulldahl