Det var da komiteen møttes i går, at Arbeiderpartiet, Sv og uavhengig representant Eduardo Da Silva fremmet forslag om å gjennomføre en høring i saken.

- Det ikke noe kontroversielt i det, men det er første gangen det gjennomføres en slik åpen høring i Tromsø. I Bergen ser vi at det ofte blir gjennomført i store og betydningsfulle saker, både innenfor samferdsel og på andre saksområder, sier nestleder i komitèen Gunn Sissel Jaklin (AP).

Ingen omkamp

Hun understreker at det ikke dreier seg om en omkamp om E8, men at det er et stort informasjonsbehov rundt utviklingen i saken etter 2012. Med en tredjedels flertall kan komitèen kreve en høring, og den muligheten har de nå benyttet seg av.

- Det har gått så lang tid at både det politiske miljøet og andre trenger en oppdatering og mer informasjon. Det er bakgrunnen for at vi har krevd denne høringen. Vi ønsker en mer åpen prosess rundt E8, sier Jaklin.

Kan ikke nekte

Ansvarlig byråd, Britt-Hege Alvarstein, har i så henseende ikke noe annet valg enn å svare på det komiteen vil vite. Både hun og de faglig ansvarlige for prosjektet, må legge frem den informasjonen som blir etterspurt.

- Vi kjenner ikke saksgangen og har fått lite informasjon om hva som har skjedd i denne saken, både i forhold til tidsbruk og kostnader. Vi vil få dette belyst, og derfor ønsker vi en bred høring, sier Jaklin videre.

Politisk aktiv

Byrådet vil få åtte uker på seg til å komme tilbake med en dato for når høringen skal gjennomføres. Byråden må gjøre seg disponibel til en muntlig gjennomgang med spørsmål. Alle som vil delta på høringen vil få anledning til det.

- Jeg synes det er helt ok at vi gjennomfører en slik høring. Det handler om å være politisk aktiv, og det skal vi være, påpeker komitèleder Frid Einarsdotter Fossbakk (H).