På vegne av Næringsforeningen i Tromsøregionen og Driftig Sentrum har Avant Management AS utviklet en analyse som viser utviklingen i detaljhandelen i Tromsø.

I denne analysen kommer det fram at Tromsø har hatt en tilbakegang i den totale omsetningen på 1,4 prosent når man sammenlikner første halvår 2014 med første halvår 2013.

Les også: Disse julelysene krevde spleiselag.

Over fylkesgjennomsnittet

I Troms fylke var endringen på -1,8 prosent, ergo ligger Tromsø kommune over fylkesgjennomsnittet.

Landsgjennomsnittet ligger ifølge analysen derimot på +3,7 prosent.

Tromsø kommune står for 50,6 prosent av omsetningen i fylket.

Gjennomsnittsomsetningen var i første halvdel av 2014 på 57.668 kroner per innbygger, noe som er en nedgang på -3,1 prosent. Gjennomsnittsomsetningen per innbygger i landet er på 50.501 kroner - med andre ord ganske mye mindre enn for hver innbygger i Tromsø.

- Årsaken til at det er en større nedgang i gjennomsnittsomsetningen per innbygger i Tromsø enn i den totale omsetningen er at man har en viss handelstilflyt til Tromsø, forklarer direktør i Næringsforeninga for tromsøregionen, Nils Kristian Sørheim Nilsen.

Les også debattinnlegget: "Sentrum skal gjøre Tromsø til den mest attraktive byen i nord"

Bil

I analysen kommer det fram at mye av forklaringen på nedgangen i omsetningen i Tromsø kommer av en omsetningssvikt innen handel med bil og motorsykkel. Denne bransjen har hatt en nedgang på -14,6 prosent.

- Tallene skyldes i hovedsak et sviktende bilsalg, det er det som gir utslaget. Vi ser litt nedgang på sko og klær også, men det er en nasjonal trend. Elllers er tallene for Tromsø gode, sier Nilsen.

- Slik det også fremgår av analysen er Tromsø den eneste byen av de større byene med en tilbakegang, men Tromsø har også siden 2009 hatt den største veksten i forhold til de andre byene, så det er ikke stor dramatikk i denne nedgangen, legger han til.

Byggevarer

Innen byggevarer har Tromsø ifølge analysen opplevd en omsetningsvekst på +18,5 prosent og det er også en vekst i matvarehandelen.

Tromsø opplever en tilbakegang i kles- og skobransjen.

- Hvorfor bilsalget svikter er vanskelig å si. Tallene våre sier ikke så mye om det, og det blir dermed bare spekulasjoner, sier Nilsen.

Han tror ikke man vil se store svingninger framover.

Les også: Tromsø mangler fagfolk og boliger.