Lørdag morgen ble Nepal rammet av det kraftigste jordskjelvet på flere tiår.

Les også: Tromsølege i jordskjelvrammet område

Pål Tande er i Nepal for å nå toppen av Mount Everest sammen med Guri Anne Hansen og Siv Harstad. De reiste fra Tromsø 9. april og etter planen skulle de nå toppen omtrent 17. mai. Den fjerde personen i følget er gruppas guide.

- Jeg anslår at minst 1000 klatrere , inkludert rundt 400 utlendinger , var på base camp eller på fjellet Mount Everest da jordskjelvet rammet, sier Gyanendra Shrestha, talsperson for turistmyndighetene i Nepal ifølge NTB.

April er en av de mest populære for å bestige det  8850 meter høye fjellet.

Vil ta tid

Etter flere etterskjelv lørdag og søndag, kom Sissel Kjær Ditlefsen med en ny melding på Facebook søndag formiddag.

"Fikk akkurat telefon fra Pål, de er i landsbyen nærmest under Base Camp, og går opp til BC for å se, hjelpe til og kanskje berge noe av utstyret de har plassert der. Han er nå frisk etter å ha hatt feber, luftveisinfeksjon og høydehoste. Mest sannsynlig er de på vei ut av området om noen dager, men ting tar tid i et veiløst område og det haster ikke mest med dem."

Les også: - Det vil ta noen dager

Skal hjelpe

"Alle fire er samlet og er etter forholdene i god form. De befinner seg nå i Gorak Shep en liten landsby og siste sivilisasjon før Everest Base Camp.  Stedet er lite eksponert for ras og dermed et sikkert sted å være.

Den etablerte campen i Everest Basecamp har klart seg fint, men det aller viktigste har vært at alle sherpaene og hjelpere i gruppa er uskadde. I morgen går de fire videre mot basecamp for å sjekke status der, og hjelpe til med det som trengs.  Alle tanker går til folket i Nepal og gruppen presiserer at en ekspedisjon som denne ikke er det viktigste akkurat nå."

Dette skrives i dag søndag på bloggen som omtaler reisen til de fire fra Tromsø.

NTB melder at rundt 100 fjellklatrere på to av basene ved Mount Everest er uskadd etter lørdagens jordskjelv. Men det er fortsatt uvisst når de kan evakueres.