Tromsø-artist Jørn Hoel er nok ikke videre kjent for å være spesielt glatt. Og den veien pekte han kanskje i stor grad ut selv, med sitt debutalbum fra 1982: «Ubarbert».

– Personlig synes jeg låtene på «Ubarbert» er veldig inspirert av amerikansk musikk. Ingen av låtene er sånne typiske nordnorske pop-rock-låter. Jeg liker ikke den type musikk, sa 25-årige Jørn Hoel til «Tromsø» den gang.

Den hese stemmen

Avisen har intervjuet Hoel, den gang ifølge artikkelen best kjent som «han med den hese stemmen i Tromsø-duoen Jørn & Steinar» (Steinar Albrigtsen, journ.anm.) over ei dobbeltside fylt med musikkprat, turne- og flytteplaner.

Hoels karakteristiske stemme er selvfølgelig også et tema i reportasjen, som ble publisert noen få uker før LP-en «Ubarbert» ble sluppet for det norske folk.

På spørsmål om den hese stemmen, svarer Hoel at han skjemtes over den – før han til slutt ble vant til stemmen.

– Jo, det har seg slik at jeg er født med brusk i halsen. Jeg fikk i ung alder beskjed om at jeg ville skade stemmebåndet kraftig hvis brusken ble operert bort i min barndom. Alt skulle imidlertid vokse bort, fikk jeg vite. Så har ikke skjedd. Når jeg så begynte å synge for alvor, bruke stemmen for skikkelig, da ble jeg bare hesere og hesere, forteller han.

Hoel har hittil lagt bak seg en imponerende diskografi på 16 plater siden den gang.

Gullstrupen

En annen artist fra Tromsø som har sunget seg inn i befolkningens hjerter, er gullstrupen fra Kvaløya, nemlig Ingvar Olsen (25). Han sjarmerte hele Norge da han vant Idol 2014.

Om et par uker slipper han sitt debutalbum, «Vol. 1». I intervju med iTromsø forteller Olsen at han selv har håndplukket de fire nye låtene som presenteres på debutplata.

– Jeg er jo vokst med country, blues og gammel popmusikk, og er nok litt påvirket av det, uttaler han om egen musikk.

At Tromsøs to store stoltheter har gjort inntrykk hos det norske folk, er det liten tvil om. 7. oktober 1982 slapp Jørn Hoel sitt første av 16 album. 23. oktober 2015 slipper Ingvar Olsen sin debutskive, som tvilsomt blir det siste vi hører fra ham.

Byline: Marte Gilstad