Fra og med 1. juli blir regjeringens nye taxfree-ordning satt i verk. Den innebærer blant annet at du kan bytte inn tobakkskvota med øl eller vin, men det er ikke fult så enkelt som det høres ut.

Dette er dagens kvote:

  • 1 liter brennevin, 1,5 liter vin og 2 liter øl.

  • Eller 3 liter vin og 2 liter øl.

  • Eller 5 liter øl.

Slik er de nye reglene

Fra og med 1. juli kan du bytte inn tobakkskvota med 1,5 liter vin eller øl i tillegg. Du kan altså kjøpe mer alkohol dersom du ikke kjøper noe røyk eller snus. Da kan du få med deg:

  • 1 liter brennevin, 3 liter vin og 2 liter øl.

  • Eller 4,5 liter vin og 2 liter øl.

  • Eller 6,5 liter øl.

Akkurat som før kan vinkvota byttes inn i øl, men ikke omvendt. 4,5 liter vin blir dermed maksimal vinkvote fremover, noe som tilsvarer 6 flasker. Du får ikke med deg mer enn én liter brennevin uansett.

Men alkoholkvota kan ikke byttes inn i mer tobakk.

Frykter forvirring

Håkon Fjeld-Hansen i Travel Retail Norway uttalte tidligere i dag til dinside.no at det allerede i dag er mange som ikke skjønner hvor mye øl eller vin de kan ta med seg. Til vanlig driver selskapet taxfree-butikker under det tyske Heinemann-navnet på norske flyplasser.

- Til å begynne med vil nok mange lure på hvordan man bytter tobakk i alkohol, mener Fjeld-Hansen.

Han forteller at de kommer til å trykke opp informasjon til butikkene, men at lovgivningen begrenser hvor offensivt de kan gi ut informasjon.

Venstre med på moroa

Den blåblå regjeringen la fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett i mai, og da var den nye taxfree-ordningen en av sakene. Samarbeidspartiet KrF nektet å støtte forslaget.

- Å prioritere taxfree fremfor bekjempelse av barnefattigdom er ikke i tråd med vår linje, sa KrF-er Hans Olav Syversen til NTB.

Venstre var uenig med KrF og støttet forslaget, noe som sikret flertall i Stortinget.