I hvert fall ikke her hos iTromsø, hos vår konkurrent Nordlys eller hos TV2.

Nyheten om at ny E8 gjennom Ramfjorden er inne i Nasjonal Transportplan, NTP, skulle nemlig presenteres i kun ett medium, statskanalen NRK.

Fikk beskjed om å velge

– Det stemmer det. Vi fikk beskjed om å velge ut ett medium da vi skulle presentere forhandlingsresultatet – og da valgte vi NRK Troms ettersom de har både nett, radio og fjernsyn, sier Kent Gudmundsen, stortingsrepresentant fra Høyre.

foto
INNRØMMER FORSKJELLSBEHANDLING: Kent Gudmundsen, stortingsrepresentant for Høyre, innrømmer at det ble gitt eksklusivitet til NRK Tromsø da nyheten om veiprosjektet til 2,2 milliarder kroner skulle presenteres.

Han sier ikke hvem som ga beskjed om dette.

– Det ble sagt i forbindelse med at vi la planene for hvordan vi skulle presentere nyhetene rundt det vi er blitt enige om i NTP-forhandlingene, sier han til iTromsø.

Han mener at det er helt innenfor at politikerne gir eksklusivitet til ett medium på bekostning av alle andre.

"Partiintern greie"

– Dette var en såkalt partiintern greie, og da mente vi at det var ok å gjøre det på denne måten. Dere andre ville uansett fange det opp hos NRK, sier Gudmundsen.

Den listige planen til de borgerlige samarbeidspartiene gikk imidlertid i vasken da både Nordlys, TV2 og iTromsø møtte opp på flyplassen da samferdselsministeren landet i Tromsø.

– Vi ble enige i bilen fra flyplassen om at dette bare var tullete, og da bestemte vi oss for å invitere alle mediene til seansen i Ramfjord, sier Gudmundsen.

Svært kritiske redaktører

foto
MEGET KRITISK: Sjefredaktør i Nordlys, Helge Nitteberg, mener at regjeringen driver med noe som nærmest kan sammenlignes med president Trumps boikott av kritiske medier. – Det er helt klart et "takk for sist", sier han.

En som ikke er det spor imponert over handlemåten fra representantene for regjering og stortingsflertall er sjefredaktør Helge Nitteberg i Nordlys.

– Jeg mener at dette er et kalkulert angrep på den frie pressen – og demokratiet – fra regjeringens side, sier han oppbragt til iTromsø.

Han er overbevist om at hemmeligholdet er ment å ramme Nordlys spesielt – og at iTromsø og TV2 ble skadelidende i samme slengen.

"Takk for sist" fra regjeringen

foto
MERKELIG HANDLEMÅTE: Sjefredaktør Stig Jakobsen i iTromsø synes handlemåten til regjeringsrepresentantene er særdeles merkelig. – Kanskje vil de ikke møte kritiske medier, kun sånne som de selv kan plukke ut, sier han.

– Det er helt klart et "takk for sist" fra regjeringen. I regjeringen har jo sågar justisministeren truet med boikott av oss, sier Nitteberg.

Hans kollega her på huset, Stig Jakobsen, er også sterkt kritisk.

– Det er direkte sammenlignbart med det president Trump gjør når han ekskluderer medier han ikke liker. Det er svært kritikkverdig, sier han.

Merkelig handlemåte

Ifølge de to redaktørene så er det helt merkelig at politikerne velger å forfordele byens øvrige medier på denne måten.

– Om man har en gladsak som man ønsker å fronte – noe ny E8 er så til de grader – da bør man jo ha et så stort publikum som mulig, sier Nitteberg.

– Politikerne viser her helt klart forakt for folket de er satt å representere, sier Nitteberg.

Jakobsen utdyper.

– Kanskje er det slik at man ønsker å kunne styre informasjonen på en måte som vi ikke kan leve med her i Norge. Enda godt at de hentet seg inn.

Inngikk ikke avtale

Redaktør ved NRK Troms, Pål Hansen, er klinkende klar på at hans nyhetsredaksjon ikke har inngått noen form for avtaler med representanter for regjeringen.

– Det ville være helt uaktuelt å kreve eksklusivitet i en slik sak – en nyhet som hele byen har ventet på i tiervis av år.

– Vi ble oppringte av Gudmundsen som ba oss om å komme til Ramfjord – noe vi selvfølgelig sa ja til ut fra helt normal nyhetsvurdering.