Etter det siste halvårets avsløringer med bilder av syke og døde laks i norske oppdrettsanlegg, er Sjømat Norge, Sjømatbedriftene og Mattilsynet innkalt til møte hos fiskeriminister Cecilie Myrseth (Ap).

– Vi opplever at det er en felles forståelse av at det har vært for mange enkeltsituasjoner som ikke er bra for norsk havbruksnæring, sier Sjømat Norges leder Geir Ove Ystmark til E24 etter møtet.

– Det var et godt møte. Vi opplever at statsråden er opptatt av at havbruksnæringen skal være god og sterk med fokus på helse og fiskevelferd, samtidig som hun ser at det er variasjoner mellom selskap og områder, tilføyer han.

Inn i møtet hadde Ystmark med seg en tiltakspakke med en rekke grep for å bedre situasjonen i oppdretten.

– Havbruk er et kontinuerlig forbedringsarbeid og nå er tiden inne for å ta grep i lys av en rekke enkelthendelser, sier han.

– Skal disse tiltakene være frivillige for oppdrettsselskapene?

– Vårt utgangspunkt er at regelverket er godt nok, men at aktørene må holde seg trygt innenfor, sier han.

– Regelverket blir strammere og strammere over tid, og vi ser ikke at det er hensiktsmessig med hasteendringer av regelverket, sier Ystmark videre.

– Ikke ydmyke nok

Mattilsynet har kun ressurser til å føre tilsyn med en brøkdel av landets oppdrettsanlegg. Tidligere har tilsynet også vært avhengig av transporthjelp fra oppdretterne selv, men nå har et samarbeid med Kystvakten ført til at de kan komme helt uanmeldt.

Det har avdekket flere regelbrudd på dyrevelferdsregler hos oppdrettsgigantene. Landets største, Mowi, har også bedt om forhåndsvarsel før inspeksjonene.

– Vi har ikke vært ydmyke nok i møte med situasjoner og enkelttilfeller, sier Ystmark.

Han understreker også at dødeligheten blant oppdrettslaksen på rundt 15 prosent i snitt er for høy. I fjor døde 58 millioner laks i norske anlegg.

– Vi ønsker å få dødeligheten godt ned. I dag befinner vi oss på likt nivå som annen dyreproduksjon, men målet er at vi skal være bedre, sier Ystmark.

– Det er vinn-vinn. For hver fisk som dør er penger ut av vinduet for oppdretterne, legger han til.

– Forstår uroen

Sjømat Norge har merket seg at flere medieoppslag om regelbrudd i lakseoppdrett denne høsten har skapt bekymring hos forbrukere.

– Vi forstår godt uroen som har oppstått, sier Ystmark.

Nå tror han tiltakene de foreslår, som kurspakker og økt fokus på å redusere smitte og sykdom, vil bedre situasjonen og senke dødeligheten.

Ystmark viser til at bransjen tidligere har gått sammen om grep, blant annet da rømming var et stort problem tidlig på 2000-tallet. De siste årene har antall lakserømminger også kommet godt ned.