– Det er absolutt gode tilbud, sier økonom Hallgeir Kvadsheim.

Den siste tiden har det kommet kritikk til Black Friday og Black Week. Prisene økes før tilbud, og folk føler seg lurt.

Med god grunn.

– Blant gullet er det fryktelig mye gråstein, fortsetter Kvadsheim.

Skille gull fra gråstein

Som følge av de nye reglene for prismarkedsføring som kom 1. oktober er det nå lettere å bli lurt. Tilbudene er ikke nødvendigvis like bra som de fremstår.

De nye reglene innebærer blant annet at man ikke lenger trenger å ha omsetning på det man setter opp prisen på, før det kommer på tilbud. Dette gjør at man fint kan sette opp prisen på varer så høyt man vil.

Likevel mener Kvadsheim at så lenge man tar de riktige forholdsreglene, kan man få mye ut av tilbudene.

– Ikke kjøp noe før du har sjekket hva prisen har ligget på før. Da ser du om en vare kanskje til og med har vært billigere tidligere.

For å skille gullet fra gråstein, anbefaler Kvadsheim at det kan være lurt å gjøre et kjapt søk på Prisjakt, eller alle lignende søkemotorer.

PRISER OPP: Flere butikker skrur opp prisene for å kunne gi bedre tilbud på Black Friday. Foto: SeventyFour / Shutterstock

– Det kan være lurt å sjekke om man kjøper en modell som er på vei til å gå ut av produksjon. Kanskje det snart kommer noe nytt og bedre? Det betyr ikke at kjøpet nødvendigvis er dårlig, men det kan være grunnen til lav pris, sier Kvadsheim.

Svindlere tar over

En annen felle mange lett kan gå i, er svindel.

– Man blir bombardert med svindelforsøk og butikker som ikke leverer varer, sier Kvadsheim.

Han råder om å være ekstra forsiktig med hvilken lenke man går via. Det kan også være lurt å søke opp historikken til nettbutikken man skal benytte seg av.

– Dette gjelder spesielt i løpet av Black Week, sier han.

Du trenger likevel ikke unngå nettshopping hvis det er noe du virkelig er på jakt etter – for handler du målrettet på nett, unngår du i det minste andre fysiske fristelser i butikkene

– Butikkene lurer deg til å tro at de har veldig bra tilbud. Så tror man kanskje alt er billig, og kjøper totalt sett mye mer enn man skulle. Inkludert ting man ikke trenger, sier Kvadsheim.

Stor risiko

Å kjøpe varer som egentlig ikke er til lavere pris enn før, er den største feilen mange gjør.

RÅD: Thomas Iversen fra Forbrukerrådet har råd til de som ofte angrer på å kjøpe for mye. Foto: Helen Mehammer / Forbrukerrådet

Ifølge Forbrukerrådet er det ekstra stor risiko for å bli lurt i år.

– I år så ser vi tendenser til at prisene har gått ganske tydelig opp i oktober på en del varer. Da er det en åpenbar risiko for at prisene ikke vil gå like mye ned under Black Week som de gikk opp, sier Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Ny prisdynamikk skyldes de nevnte ferske endringene i reglene om prismarkedsføring. Forbrukerrådet at folk skal være bevisste på dette.

Unngå «kjøpesorg»

Iversen støtter tipsene Kvadsheim kommer med.

– Ha litt is i magen når du ser det gode tilbudet. Og ta opp telefonen eller pc-en og dobbeltsjekk om det faktisk er et godt tilbud, sier han.

Det kan også være lurt å planlegge hva man vil kjøpe. Da unngås impulskjøp.

– Hvis du impulskjøper, er det enda større sjanse for å bli lurt.

Videre har han også et råd til impulskjøpere.

– Du har for det meste angrerett i 14 dager over nett. Hvis du handler over disk, er det veldig mange butikker som har åpent kjøp og bytterett, sier han, og fortsetter:

– Det er noen som får litt «kjøpesorg» når man har handlet mer enn man burde. Da er det fint å kunne bruke de rettighetene man har til å få pengene tilbake.