NRK skriver at to kvinner fra Bergen, som i fjor ble dømt til å betale festbøter i tingretten i fjor, nå er frikjent etter å ha anket saken til Gulating lagmannsretten.

Natt til 15. november 2020 delte bergenspolitiet ut bøter for totalt 70.000 kroner, etter å ha kommet over en fest med 15 personer i Sandviken. På dette tidsrommet var det ulovlig å være samlet flere enn fem personer i private hjem, ifølge Bergen kommune.

De to kvinnene, som er 34 og 28 år gammel, nektet å betale boten, og valgte heller å gå rettens vei.

I dommen fra lagmannsretten konkluderes det med at den lokale koronaforskriften, som bøtene var hjemlet i, «ikke var basert på en tilstrekkelig klar medisinskfaglig begrunnelse».

John Christian Elden var forsvarer til en av kvinnene i saken. Han mener at andre festbøter også må oppheves, dersom dommen blir stående.

– Dette bør være en kraftig vekker for politikerne som slåss om å være handlekraftige mer enn å se på gevinsten ved tiltakene. Det er grenser for hvilke restriksjoner som kan legges på borgerne uten faglig begrunnelse, skriver han i en tekstmelding til NRK.

– Er det ikke faglig grunnlag i én by, ligger andre like dårlig an. Det blir imidlertid en konkret vurdering, legger han til.