For tiden pågår det en skolekampanje i regi av Leger Uten Grenser hvor målet er å informere skoleelever om kriser som blir glemt i det store verdensbildet. Jordmor Ingvild Hersoug Nedberg har gjennom Leger Uten Grenser tilbragt tre måneder i Sør-Sudan.

– Det er viktig at ingen kriser går i glemmeboken. Underernæring er dessverre noe som blir for lite omtalt, men som er et stort problem i mange land, forklarer jordmoren.

Hun drar nå rundt til skoler for å fortelle elever om sin tid som jordmor i krigsrammede Sør-Sudan.

– Vi i Leger Uten Grenser ønsker å engasjere den oppvoksende generasjonen til å fortsette det viktige arbeidet vi gjør i de kriserammede landene. Jeg tror det hjelper på forståelsen når de kan høre på noen som faktisk har opplevde virkelighet i for eksempel Sør-Sudan og kan fortelle om situasjonen, forteller Hersoug Nedberg.

Lever i en boble

Jordmoren, som til daglig bor i Tromsø, tror at Norge bor i en boble. Men det betyr ikke nødvendigvis at man ønsker det.

– Nordmenn bor i en boble, men jeg tror ikke man vil det. Vi ønsker å forstå hvordan andre land har det, men det er vanskelig å finne det ut, når enkelte kriser blir glemt. Derfor er det viktig at alle kriserammede land har en plass i det offentlige søkelyset, forklarer jordmoren.

Ingvild Hersoug Nedberg forteller at forskjellen på mennesker fra Norge og Sudan er minimal.

– Vi er lik på mange måter, men det er forholdene vi lever i som utgjør forskjellen på oss, sier jordmoren engasjert.

Skru om tankene

Da Ingvild dro ned til Sør-Sudan visste hun hva hun dro til, men å forbedrede seg til hverdagen som møtte henne var ikke mulig.

– Hvis ting gikk galt, husker jeg at jeg ble veldig sint i begynnelsen. Jeg syns det var vanskelig å akseptere at et barn som døde i Sør-Sudan hadde overlevd i Norge, hvis vi hadde hatt tilgang på det samme utstyr vi sitter på i Norge, forklarer hun.

Hun skjønte tidlig at hvis hun skulle klare å gjøre jobben sin der, var hun nødt til å distansere seg litt.

– Du er nødt til å skru om tankene dine. Ellers kan du ikke jobbe i land som Sør-Sudan. Du må skape en avstand. Jeg minnet meg selv på at jeg gjør alt jeg kan for å hjelpe, noe mer kan jeg ikke gjøre.

Hun er glad for at hun kunne bidra til å hjelpe landet som sliter med stor barnedødelighet.

– Jeg har jobbet med et fantastisk team fra Leger Uten Grenser. Det er en vanvittig mestringsfølelse å vite at vi har klart å hjelpe et barn, forklarer Ingvild Hersoug Nedberg.

Sjokkerte elever

10. klassingene ved Sommerlyst skole, Iver Vangen Dahl-Eriksen, Frida Astete, Elle Sina Sørensen og Vilde Henriette Reite, syns at foredraget jordmor Ingvild Hersoug Nedberg hadde var lærerikt.

– Jeg ble sjokkert da hun fortalte at over 500.000 barn dør av omgangssyken hvert år. Jeg visste ikke engang at det kunne være en dødelig sykdom, forteller Vilde Henriette Reite.

Elevene er enig at de i løpet av foredraget fikk de vite om land som var i krise, som de ikke visste så mye om fra før.

– Det var interessant og høre på Ingvild fortelle oss om vanskelige situasjoner i land som vi ikke visste så mye om, sier Frida Astete og det er klassevenninnen Elle Sina Sørensen helt enig i.

Iver Vangen Dahl-Eriksen forteller at det er vanskelig å vite hva som skjer rundt om i verden, hvis media ikke omtaler det.

– Det som ikke blir omtalt om i media er vanskelig å få med seg. Det blir på en måte visket ut av andre kriser som skjer. Som for eksempel situasjonen som utspiller seg i Syria for tiden. Man har en tendens til å glemme andre kriser da, sier Vangen Dahl-Eriksen.

Foto: Marte Markussen
FOREDRAG: Jordmoren Ingvild Hersoug Nedberg viser bilder fra sitt opphold i Sør-Sudan til engasjerte elever ved Sommerlyst skole. Foto: MARTE MARKUSSEN