Whiskyfestivalen arrangeres på Rica Ishavshotell og der handler alt om whisky.

– I konferansehallen setter vi opp ni whiskybarer. Når man kjøper festivalbillett får man et «nosing glass», altså et lukteglass. Man får også ti bonger. Da får man smake på mange av de flere hundre whiskyene vi har, sier Chris Maile, festivalarrangør.

Med en bong får man også muligheten til å smake på de litt mer eksklusive whiskyene.

– Vi har blant annet en whisky som koster 8.000 kroner flasken. Da er det greit å kunne få en smaksprøve, i stedet for å måtte betale 8.000 kroner, sier Maile.

I tillegg til barer vil det være to seminarer.

– Det første holdes av en tromsøværing og handler om single malt whisky. Det andre handler om whisky lagret på sherryfat. Det tror jeg vil slå godt an i konjakklandet Norge, sier Maile.

Ti år med whisky

Festivalarrangøren er selv skotsk og svært whiskyinteressert. Han har allerede arrangert whiskyfestivaler andre steder i landet.

– I Oslo startet vi opp i 2004, så det er ti år siden. Første gang var det knapt 200 besøkende. I november i fjor var det 1.700 besøkende. Det viser at whiskyinteressen vokser fort, sier Maile.

I fjor utvidet han og startet whiskyfestival i Trondheim. Da den ble godt mottatt, fant han ut at han ville utvide enda lenger nord.

– Jeg tenkte siden det gikk bra i Trondheim, så må det være bra i Tromsø. Og jeg ser allerede av forhåndssolgte billetter på nettsiden vår at vi har solgt flere i Tromsø enn i Trondheim, sier Maile.

– Ikke drikk for mye

Han tok turen til Tromsø i desember og la ut flyers på hoteller og uteplasser. Det tok ikke lang tid før han fikk respons.

– Jeg visste ikke at det fantes whiskyklubber i Tromsø, men jeg ble oppringt av flere forskjellige whiskyklubber. Det virker som det er stor interesse for dette, sier Maile.

Nå er glass, utstyr og ikke minst whiskyen, sendt nordover og alt er klart for festivalstart.

– På whiskyfestivalen går man rundt til de forskjellige barene. Man bruker god tid og det er viktig å ikke drikke for mye. Mange som går på whiskyfestival kommer raskt i kontakt med andre, diskuterer og noterer underveis, sier Maile.

foto
Whiskyfestival Bildet er fra en tidligere festival i Oslo Foto: Privat