Funksjonshemmede, eldre, asylsøkere og arbeidsinnvandrere. Det er noen av de gruppene brannvesenet fokuserer på når de nå går i gang med prosjektet «Trygg hjemme» – et prosjekt der brannvesenet skal se på tiltak og virkemidler for å forbedre brannsikkerheten til utsatte grupper.

– Ved å rette innsatsen inn der det er nødvendig, skal vi øke kvaliteten på det brannforebyggende arbeidet, sier Jo-Inge Stenersen, fagleder for feiing.

Flest branner i hjemmet

VIL HA FÆRRE UTRYKNINGER: Lise Giswold, Eirik Bruland og Jo-Inge Stenersen vil redusere brannutrykningene med det nye, forebyggende prosjektet «Trygg hjemme».

En rapport som er lagt til grunn for satsingen, viser at flest dødsbranner skjer i hjemmet. Nå er Brann og redning i Tromsø i gang med arbeidet for å forebygge dette.

– Vi har sett hvordan andre byer jobber. Nå gjør vi lokale tilpasninger ved å samle en intern, tverrfaglig arbeidsgruppe, sier Lise Giswold fra Brann og rednings forebyggende gruppe.

– Rapporten forteller oss hvor det er viktig å satse, og det er ganske klart hvor behovet er. De mest utsatte gruppene er for eksempel eldre som bor hjemme, sier Jo-Inge Stenersen.

Mottar bekymringsmeldinger

Brann og redning kjenner igjen hva rapporten viser, selv om Tromsø har en mer positiv statistikk enn andre byer.

– Vi mottar bekymringsmeldinger som kommer inn enten via feiere, beredskap eller andre som melder inn, og så jobber vi videre med det, sier Giswold.

– Vi i feietjenesten ser mye som vi kunne tenkt oss å følge opp på en eller annen måte. Det gjør også beredskap. Vi vil fange oss alle disse tingene for å slippe uhell på nytt, sier Stenersen.

Vil samarbeide

Arbeidet som skal gjøres knyttet til prosjektet går i høy grad ut på å informere.

– Å informere om hva som kan øke sikkerheten, er veldig viktig. Folk vil sannsynligvis merke mer til kampanjearbeidet vårt, sier Stenersen.

De vil ha med både kommunen og politiet på laget.

– Vi vil opprette et samarbeid med de rette faginstansene som har kontakt med de utsatte gruppene, sier Giswold.