STORTORGET: Ap-lederen kom hele veien fra Oslo for å delta i feiringen i Tromsø.

– Hva er din favorittdag, og hvorfor er det 1. mai?

– Jeg er svak for historiske dager som er aktuell, og det er 1. mai i aller høyeste grad, med tanke på den høye arbeidsledigheten i landet, og flyktningsituasjonen i verden i dag, sier Støre til iTromsø.

Nasjonal krise

Støre startet sin appell med et øyeblikks stillhet for de omkommende i helikoptertragedien ved Turøy, hvor 13 mistet livet. Deretter startet han sin tirade mot regjeringen.

– Arbeid til alle er, og har alltid vært, hovedbudskapet for både Arbeiderpartiet og 1. mai. Arbeidsledigheten har nå passert 4,9 prosent, og det er det høyeste på over 25 år. Siv Jensen mener at det er en personlig krise for dem det gjelder, men det er en nasjonal krise når tusenvis står uten jobb, sier en engasjert Støre.

Skryter av Røymo

Støre brukte også anledningen til varme opp tromsøværingene til valgkamp, og å skryte av byrådsleder Kristin Røymo.

– For et år siden vant vi valget i Tromsø, og Kristin har gjort en fremragende jobb med å stoppe privatiseringen i kommunen. Det viser at valg virker, og vi blir inspirert av Tromsø for å vinne stortingsvalget i 2017, sier Støre.

Drømmer om Stortinget

Til tross for at Støre var hovedappelant, holdt han ikke den lengste talen. Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) holdt en omtrent fem minutt lengre tale enn Ap-lederen. Han startet talen med en liten forsnakkelse.

– Det er drømmen til enhver tromsøværing å være i finværet og tilbringe 1. mai på Stortinget ... Jeg mener Stortorget.

Fylkesnes brukte mesteparten av sin tale til å snakke om flyktningkrisen.

– 40.000 flyktninger til Norge er ikke en flyktningbølge. Det er kanskje et skvulp, sa Fylkesnes i appellen.

Nei til EU

Årets hovedparole lød «134.000 arbeidsledige krever handling – ikke ord», mens en annen var «Nei til EU Norge ut av EØS».

– Er «Nei til EU» en relevant parole i 2016?

– EUs fire friheter setter arbeiderfolks rettigheter til side. Vi har gått med Nei til EU-parole hver 1. mai siden før 1972, sier Iris Hemmingsen som er aktiv i Nei til EU.

TOG: Det var flere hundre som gikk i tog 1. mai. Ap-politikeren Jarle Heitmann var en av dem som koste seg med både tog og godt vær. Foto: Trond Tomassen
GOD TID: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) tok seg god tid og hadde en lengre appell enn Ap-lederen. Foto: Trond Tomassen
NEI: Iris Hemmingsen gikk i toget med en «Nei til EU»-parole. Foto: Trond Tomassen