Det ble julestemning – for swingende – for de mange som hadde funnet veien til tirsdagskveldens konsert på Sånn. Live Foyn Friis tolka amerikanske julejazzklassikere, gjort kjent av sangere som blant andre Frank Sinatra, Ella Fitzgerald og Dianne Reeves, som alle har gitt ut egne julealbum, pluss en del egne komposisjoner.

Hun varierte utførelsen av slagerne fra det tradisjonelle alle kjenner fra før, som for eksempel «Winter Wonderland» og Irving Berlins «I’ve got my Love to keep me warm», som blant Ella Fitzgerald, Billie Holiday og ikke minst Frank Sinatra har vært med på å gjøre kjent, til både coole og spreke egne arrangement av klassikerne. Her vil jeg trekke fram hennes spreke arrangement av «Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!» som gjør låten til noe helt nytt i forhold til for eksempel Dean Martins versjon av den på sitt «Christmas Album». Spennende!

Formidleren

Live Foyn Friis gode arrangement på kjente låter er nevnt, og hun fikk også vist at hun skriver gode egne sanger. Den nyfødte «Snøkorn», skrevet forrige helg mens hun satt værfast i Lillesand på grunn av det heftige regnværet som da herja Sør- og Vestlandet, er et godt eksempel. Hennes «This Christmas» har både i tekst og tone potensial til å bli en ny juleklassiker.

En vesentlig grunn til at julestemninga oste ut av denne konserten er likevel Live Foyn Friis’ kvaliteter på scenen. Det begynner å bli noen år siden jeg har hørt henne annet enn på plate, og her tilfører hun, i tillegg til å være en strålende sanger, en ny dimensjon til musikken gjennom sin utstråling, trygghet og kommunikative evner.

Les også: Julejazz fra Live Foyn Friis

Spilleglede

Med seg på scenen hadde hun Øystein Blix på trombone, Håkon Skog Erlandsen, saxofon, Terje Storvig, gitar, Dag Okstad, kontrabass, og Christer Jørgensen på trommer. Dette er stort sett gamle bandkamerater som hun spilte mye de rundt fem årene hun bodde i Tromsø og studerte på Musikkonservatoriet. Det virket som om Live og musikerne trivdes godt med å treffes igjen.

Det bobla av spilleglede, og selv om man av og til i løpet av konserten kunne ane at forberedelsestida til konserten hadde vært kort, så er jazzmusikere vant til å improvisere og ta ting på sparket, så de spilte seg ut av det uforutsette uten store skjønnhetsfeil.

Les også: Byr på variert jazz

Anmeldt av Helge Matland