– Velkommen til dyrehagen, sier Albina Mahomedova og ler.

Det er nå flere kjæledyr hjemme hos henne. En av dem, en liten kattunge, har hun tatt vare på for en ukrainsk familie som for tiden bor på asylmottaket i Målselv.

De har tatt turen til Tromsø for å møte Mattilsynet, som skal se på katten deres. Katten som har blitt med helt fra krigsherjede Sumy i Ukraina.

– Happy er en liten bit av hjemme. Han distraherer oss, og gjør at vi kan tenke på noe annet, sier mor Kalinichenko, oversatt fra Mahomedova.

De håper at de kan få ta med katten tilbake til flyktningmottaket. Tirsdag kom Mattilsynet for å gjennomføre kontroll.

Veterinær og seniorinspektør i Mattilsynet, Line Olsen, tar imot kattungen Happy fra Lasse Vanbebo. Han og partneren Albina Mahomedova har tatt vare på den for familien i bakgrunn Anastasiia, Anna og Olha Kalinichenko. Foto: Ronald Johansen

Strenge krav

Line Olsen, veterinær og seniorinspektør i Mattilsynet, går inn i leiligheten. Beboerens hund må stå utenfor. Inne leker kattene Shekel (6) og Happy (7 måneder).

Olsen setter seg ved det lille runde bordet og tar fram permen.

– Er dyrene gode venner, spør hun og smiler.

Barna nikker. Alle kjæledyr fra Ukraina må gjennomgå kontroll, og det er strenge regler. Mattilsynet har registrert over 600 kjæledyr tatt med fra Ukraina til Norge. Fire av dem er i Tromsø, som Olsen vet om.

– Vi ønsker at flyktningene tar kontakt med oss dersom de har kjæledyr. Det er viktig for å minimere risikoen for spredning av dødelige sykdommer, som rabies, til mennesker og dyr her til lands, sier hun.

Dersom eierne ikke kan vise til at kjæledyrene har tilstrekkelig med vaksiner og prøvesvar, må dyrene i karantene hos Mattilsynet. Olsen forteller så familien at hun vil registrere Happy hos DyreID slik at han kan gjenforenes med eier dersom han går seg vil.

Den lange reisen

Familien har virkelig gjort altfor få med seg katten.

De dro fra byen Sumy, nordøst i Ukraina, ikke langt fra Kharkiv. Hjembyen ligger nå i ruiner.

– Hva tok dere med da dere dro?

Mahomedova oversetter:

– Klær, sko og alt katten trengte, slik at han ikke skulle bli et problem hvis vi overnattet et sted. Vi tok med katteleker, kattemat, dokumentasjon, og en ministøvsuger så vi kunne gjøre rent etter han, sier mor Kalinichenko.

Barna ler.

Etter å ha kjørt tre dager gjennom Ukraina dro de til Polen. Fra Polen dro de gjennom de baltiske landene, og tok ferge fra Estland til Finland. Så kjørte de videre til Norge og Tromsø, hvor de hadde noen de kjente som kunne stille opp.

– Var dere redde for om dere ville få med katten gjennom tollen?

– Nei, for alle som så den tok bare bilder med han. Vi har dokumenter, men ingen spurte, fordi alle syntes han var så søt. Det eneste problemet var at han ble bilsyk og spydde i bilen, forteller familien og ler.

Elsker morgenen

Vel på plass i Målselv går tankene tilbake til hjemlandet.

– Hva tenker dere på før dere sovner?

– Vi ber for Ukraina og våre kjære, men vi liker morgenen bedre. Vi elsker morgenen, for da ringer vi til pappa, sier familien, på oversettelse fra Mahomedova.

Som kjent må alle ukrainske menn mellom 18 og 60 bli igjen i hjemlandet.

Derfor er det godt å kunne ha noe med seg hjemmefra.

– I senga hjemme så er det meg, Happy, og så mannen min. Alle med hver sin pute, sier mor Kalinichenko og smiler.

– Vi kalte ham Happy, fordi han gjør oss så lykkelig, sier barna.

Og nettopp derfor ber Mahomedova, som hjelper flyktningene, om at utleiere i Tromsø lar ukrainere få ha kjæledyr i leilighetene.

– Det er vanskelig nok som det er å finne et sted i Tromsø hvor de kan bo. Spesielt vanskelig om de har med kjæledyr. Så jeg håper utleiere kan tenke litt over dette, sier Mahomedova.

Katten Happy viste seg å ha alt på plass. Så familien får ta med seg katten til asylmottaket.