– I trekant er det ikke spørsmål om etikk eller kjærlighet. Det er stort sett snakk om hvordan du skal forføre andre og teknikk, sier Torstein Barlaup (19).

– Et slik program burde absolutt handle mer om følelser og hvordan et forhold fungerer, slik at ungdommen kan forberede seg på det, og ikke bare få informasjon om sex, sier Jon Olav Økland (19).

De to er elever ved Fjellheim Bibelskole i Tromsø. Sammen med Hanna Aksnes, har de sendt et leserbrev til iTromsø hvor de tar for seg det de mener er budskapet med NRK-programmet «Trekant».

Heftig debatt

Det allerede omtalte TV-programmet, som nå er inne i den andre sesongen, handler om tre ungdommer som ukentlig får i oppgave å se nærmere på forskjellige temaer rundt seksualitet.

Til tross for at programmet var tema for en heftig debatt, ble NRK tildelt prisen for beste nyvinning og beste reality under Gullruten 2011.

Ungdommene fra Fjellheim Bibelskole skriver i brevet at programmet ødelegger det de ser på som et sunt syn på seksuelt samliv mellom én mann og én kvinne.

– Debatten rundt den førstesesongen var ganske heftig. Reaksjonene var mange. Likevel kjører NRK på i samme stil, uten å ha tatt det som ble sagt til etterretning. Det synes jeg er veldig ratt, sier Barlaup.

– Hvordan vurderer dere «Trekant» som kilde til svar på spørsmål ungdom kan ha om sex og seksualitet?

– Det er positivt at ungdommen kan få slike svar. Men siden seksualitet er temaet bør rammene rundt være bedre. Å vise en orgasme, slik de gjorde tidligere i denne sesongen er på grensen til pornografi. Og det er tilgjengelig for alle, både på nett og på tv, mener Økland.

Tidlig fokus

I sitt leserbrev refererer ungdommene til en protest fra franske ungdommer som ønsker det de kaller en nøytral seksualundervisning.

– Hvordan mener du seksualitet fremstilles i Norge i dag?

– Seksualiteten har endret seg mye. Media og deres fremstilling har nok en del å si, men jeg tror det er flere faktorer som spiller inn. Samfunnet er blitt mer seksualisert og dette skaper et unødvendig press på kropp og sex, sier Økland.

– Barn blir stadig yngre når de begynner å fokusere mye på kropp og utseende, det er absolutt ikke heldig, mener Barlaup.

Johanna Zamble, Even Jørs og Benjamin Silseth leder årets runde med "Trekant" på NRK3. Foto: NRK