Til tross for at vi har hatt en forholdsvis varm sommer i Tromsø, kan man ikke nekte for at det muligens kribler i reisefoten. Sommeren er jo ikke over enda, og man sitter kanskje hjemme og tenker at de siste ukene med ferie kan tilbringes i solsenga med en drink i hånda, solsteiken i ansiktet og barna i bassenget.

SAS-streiken er over, og det er også de skyhøye konkurranseprisene på markedet. For det meste i hvert fall. iTromsø har undersøkt hva det vil koste dersom man ønsker seg en spontantur til Alicante denne uken fra torsdag 28. juli til torsdag 4. august.

Må punge ut for fly

Ifølge Travellink.no vil det billigste reisealternativet være med Norwegian. Kostnaden vil ligge på om lag 7.500 kroner pr. person. Det dekker da hele flyreisen mellom det kjølige nord og varme sør, men man må belage seg på åtte timers venting på Gardermoen ved både ut- og innreise.

Dersom man ikke ønsker å gro fast i båsene på O’Learys, må man punge ut med noen ekstra tusenlapper. Det raskeste alternativet er med SAS, og for 10.400 kroner pr. person må man ikke vente mer enn to timer i Oslo hver vei.

PENGER ELLER TID: Enten må man punge ut med store ekstrasummer, eller belage seg på åtte timers ventetid på Gardermoen. Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

På SAS’, Norwegians og Flyrs nettsider reklamerer de for billige billetter til Alicante, med en pris på rundt 500 kroner fra Oslo. Det de derimot ikke opplyser om, er en returbillett på om lag 5.000 kroner hos Norwegian, 4.000 kroner hos SAS og 3.000 kroner hos Flyr.

Så la oss si at en familie på fire ønsker å kaste seg på flyet sørover for å nyte de siste feriedagene i varmen, vil totalkostnaden med Norwegian ende på om lag 34.500 kroner, og med SAS vil prisen lande på 32.400 kroner. Flyr har derimot ingen ledige reiser fra Tromsø før 3. september, men prisen vil være lavere og ligger nå på til sammen 16.500 kroner.

Dyre hoteller

Men fly er én ting, bosted én annen.

Ser man på overnattingsprisene vil man kanskje ikke være like optimistiske. For én uke i Alicante vil en familie på fire måtte betale minst 13.300 kroner for hotell. Og den summen vil ifølge Trivago.no dekke hotellrom på Alicante Hills Apartments, hele fem kilometer fra sentrum.

Ellers har hotellene en gjennomsnittspris på om lag 3.000 kroner natta. Det mest sentrale hotellet på Trivago.no heter Ambassador Playa, med en ukespris på 40.100 kroner for vår familie på fire.

Velger man å bo i en Airbnb-leilighet, vil den mest sentrale leiligheta gå for 15.700 kroner for én uke. Det billigste alternativet vil være en mindre sentral, liten leilighet som koster 5.800 kroner å leie en uke.

Summerer man det hele, vil det billigste alternativet for reisen være fly med SAS til 32.400 kroner, og overnatting til 5.800 kroner. Altså til sammen 38.200 kroner. Bor man på hotell blir sluttsummen 45.700 kroner for den «spontane» ferien.