Årsmøtesesongen for landets 32 toppklubber er over, og på mange av disse «generalforsamlingene» har ett tema gått igjen:

Hva slags standpunkt klubben skal ha overfor Video Assistant Referee (VAR).

Med unntak av nyopprykkede KFUM har alle de øvrige klubbene i Eliteserien behandlet forslag fra medlemmer som ønsker at årsmøtet skal stemme over et VAR-vedtak. Enkelte klubber i Obosligaen har gjort det samme.

Resultatet ser du i VGs VAR-ometer. Klubbene som ikke har hatt VAR-spørsmålet oppe, regnes i andelen som ikke vil fjerne dommerverktøyet.

VAR ble innført i norsk fotball etter at Norsk Toppfotball – interesseorganisasjonen til de 32 toppklubbene i Eliteserien og Obosligaen – hadde klart flertall for blant sine medlemsklubber.

Dette har nå endret seg etter én sesong med videodømming i Eliteserien. Nå har ti norske toppklubber årsmøtevedtak på at de er imot VAR.

Slik stemmer klubbene

Andreas Jørgensen

Åsane stemte for bruk av VAR

Under Åsane sitt årsmøte ble det enstemmig vedtak for VAR. Styrets mener riktignok at «»vesentlig må forbedres i forhold til dagens praksis«».

Øyvind Herrebrøden

FK Haugesund stemte knapt for VAR

Foto: Jan Kåre Ness

Den jevneste VAR-avstemningen på norske fotballårsmøter skjedde trolig i Haugesund mandag kveld. Det endte 15-14 i VAR-tilhengernes favør, opplyser klubben.

Dermed ble det innsendte forslaget om å avvikle VAR nedstemt med knappest mulig margin på Haugesund Sparebank Arena.

Steffen Stenersen

Sarpborg 08 med knusende VAR-ja

Sarpsborg 08 sitt årsmøte har stemt over VAR-spørsmålet og der var det ingen tvil om hva forsamlingen ønsket.

Kun seks stemte for forslaget om å motarbeide VAR, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Andreas Jørgensen

HamKam stemte mot VAR

Foto: Heiko Junge / NTB

HamKam føyer seg inn i rekken av eliteserieklubber som har stemt for å aktivt jobbe mot videodømming i norsk toppfotball.

Supporterne fikk flertall for sitt forslag med 20 stemmer mot 18. Senere torsdag kveld skal også Sarpsborg stemme over sin holdning til VAR.

Steffen Stenersen

Fredrikstad stemte for VAR

Forslaget til FFKs årsmøte om å si nei til VAR har også falt. 50 mot 30 stemmer.

Det betyr at tre av tre eliteserieklubber denne onsdagen har stemt for VAR.

Steffen Stenersen

Sandefjord er for VAR

Sandefjord har også hatt årsmøte i kveld. Der ble det bestemt at klubben IKKE skal jobbe imot VAR. Ifølge Sandefjords Blad stemte 26 for VAR og 6 imot.

Steffen Stenersen

Tromsø stemte for VAR

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Forslaget var at Tromsø skulle jobbe aktivt imot VAR. Styret var uenig med forslaget.

Det samme var daglig leder i TIL, Øyvind Alapnes, som fra talerstolen ba årsmøtet stemme mot forslaget og for VAR.

Han ble hørt og forslaget til Henrik Elman om å jobbe imot VAR falt.

Tirsdag stemte Obosliga-klubben Lyn imot VAR.

Christian Dehlie Lokøy

Sogndal stemte for VAR

Foto: Christian Blom / NTB

På årsmøtet i Sogndal stemte 12 stykker til støtte for VAR. Seks stemte imot.

Christian Dehlie Lokøy

Bodø/Glimt stemte for avvikling av VAR

Foto: Mats Torbergsen / NTB

Forslaget om å jobbe mot avvikling av VAR ble vedtatt med 97 stemmer mot 69.

Flere tok ordet under årsmøtet. De fleste snakket for å jobbe mot avvikling av VAR.

– Det viktigste i fotballen er øyeblikket, ikke rettferdighet, argumenterte forslagsstiller Christoffer Klette.

Thor Arne Angelsen kom med et endringsforslag der det sto at Glimt skulle i alle sammenhenger, formelle som uformelle, jobbe for å bidra til at VAR som hjelpemiddel for dommerne blir bedre.

Det ble aldri stemt over.

Straffesituasjonen i toppkampen i Premier League mellom Liverpool og Manchester City ble brukt som argument på begge sider. Styreleder Inge Henning Andersen argumenterte for at VAR var viktig for spillernes helse.

Med dagens resultat har nå Bodø/Glimt, Rosenborg, Lillestrøm, Brann og Strømsgodset stemt for en avvikling av VAR i Eliteserien.

Steffen Stenersen

Knusende seier for VAR-motstanderene i RBK

Foto: Frederik Ringnes / NTB

- Det begynner å bli en lang taleliste, sa ordstyrer under RBKs årsmøte.

Det ble stort engasjement under VAR-debatten i Trondheim torsdag kveld. Til slutt ble det stemt for at Rosenborg aktivt skal arbeide imot VAR.

489-157 ble stemmeforskjellen til slutt. En knusende seier for VAR-opprøret.

Forslagsstiller Ole Christian Gullvåg holdt en flammende appell mot VAR, mens styremedlemmene Ola By Rise og Tore Reginiussen argumenterte for å jobbe for å forbedre VAR.

Kristiansund stemte ned VAR-forslag

Foto: Annika Byrde

Nyopprykkede Kristiansunds Ballklubb hadde årsmøte torsdag 7. mars. Også KBK hadde et forslag inne om å være imot videodømming, men VAR-motstanderne ble ikke hørt på Nordmøre. Forslaget ble nedstemt: 11 stemte for å fortsette med VAR, mens 3 stemte for å jobbe aktivt mot videodømming i Eliteserien.

– Det var en god debatt, og bred enighet om at systemet må forbedres for å fungere tilfredsstillende, opplyser styremedlem Martin Williams til VG etter at årsmøtet er over.

Steffen Stenersen

Start er imot VAR

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Starts medlemmer gjør som Brann og stemmer imot VAR.

189 mot 110, skriver Fædrelandsvennen.

Dermed har fire av fem klubber stemt imot VAR på onsdagens årsmøter.

Dermed er det tre klubber i Obosligaen som har et årsmøtevedtak imot videodømming: Start, Stabæk (som også avholdt årsmøte onsdag) og Vålerenga. Som første toppklubb i norsk fotball vedtok Vålerenga dette allerede i fjor.

Divisjonskollega Aalesund stemte derimot for VAR på sitt årsmøte på skuddårsdagen.

Steffen Stenersen

Brann-medlemmene stemte imot VAR

Foto: Geir Olsen / NTB

Etter en time med VAR-debatt på Branns årsmøte, var medlemmene klare for å stemme.

Der ble det klart at Brann går imot videodømming. 128 stemte imot, 71 for.

Det innsendte forslaget var som følger:

Sportsklubben Brann skal i alle sammenhenger, formelle som uformelle, ha et klart og tydelig standpunkt mot bruk VAR i norsk fotball.

Brann-styret hadde på forhånd kommet med et motforslag:

SK Brann skal arbeide aktivt for at VAR - dersom det videreføres - skal vesentlig forbedres i forhold til dagens praksis.

Steffen Stenersen

Stabæk er mot VAR

Foto: Christoffer Andersen / NTB

Obosligaklubben Stabæk har også hatt årsmøte i kveld. Der ble det stemt for at klubbens skal jobbe imot VAR.

Steffen Stenersen

Kun fire stemte for VAR-motstand i Viking

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Viking-medlemmene har bestemt at klubben IKKE går imot VAR. Bare fire – 4 – av de 29 stemmeberettigede anerkjente forslaget.

Forslaget lød slik, men ble altså nærmest enstemmig nedstemt:

«Viking Fotballklubb skal i alle sammenhenger, formelle som uformelle, ha et klart og tydelig standpunkt mot bruk av VAR i norsk fotball.»

Styrets forslag var at Viking skulle bidra aktivt til at VAR skal fungere best mulig.

Lillestrøm nær enstemmig for VAR-nei

Av de 133 stemmeberettigede på Lillestrøms årsmøte på Åråsen, stemte bare fire for å beholde videodømming i Eliteserien. Lillestrøm følger dermed Strømsgodset og har et soleklart standpunkt mot VAR.

Følgende vedtak ble fattet på Åråsen:

«LSK skal i alle sammenhenger, formelle som uformelle, ha et klart og tydelig standpunkt mot VAR og jobbe for avvikling av VAR i norsk fotball.»

I motsetning til flere av andre av Eliteseriens klubber, signaliserte Lillestrøms styre seg positive til forslaget før årsmøtet. Klubben stemte også imot innføringen tilbake i 2021 da interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball holdt avstemning med sine medlemmer; de 32 toppklubbene i Eliteserien og Obosligaen.

Forslagsstiller Tony Johansen, som også er leder av supportergrupperingen Kanarifansen, mottok både jubel og applaus etter å ha presentert forslaget.

Strømsgodset er imot VAR

Foto: Christoffer Andersen

Strømsgodset blir første klubben tilhørende i Eliteserien i 2024 som vedtar å være imot videodømming. På klubbens årsmøte 5. mars stemte flertallet av de 52 stemmeberettigede for det innsendte forslaget, der det heter at «Strømsgodset er prinsipielt imot VAR i norsk fotball».

Del to av det samme VAR-forslaget ble trukket av forslagsstiller under årsmøtet. Der sto det skrevet at «Strømsgodset skal ta til orde for å fjerne VAR og således foreslå å fjerne VAR fra norsk fotball og stemme for lignende forslag. Dette skal gjøres i de forskjellige foraene og arenaene for beslutninger til NTF og NFF». Men forslaget ble ikke tatt til avstemning, rapporterer Strømsgodsets Twitter-konto.

Bare tre VAR-motstandere i Molde

Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Supporterne i Tornekrattet har hatt sine bannere for å vise misnøye med videodømming (VAR), men da Molde Fotballklubbs medlemmer skulle ta et offisielt standpunkt gjennom et årsmøtevedtak tirsdag kveld, stemte bare tre – 3 – av de 64 stemmeberettigede for at klubben aktivt skulle jobbe for å fjerne VAR fra norsk toppfotball. To personer stemte i tillegg blankt.

Odd åpnet VAR-avstemningene i Eliteserien: Klart flertall for VAR

Foto: Tor Erik Schrøder

Tirsdag 27. februar var Odd først av Eliteseriens klubber til å avholde årsmøtet – og samtidig først ute til å stemme over det inkomne forslaget om hvorvidt klubben skulle jobbe for å fjerne videodømming fra norsk fotball.

Flertallet var tydelig i dommerverktøyets favør: Bare 15 stemte for forslaget om å fjerne VAR, mens 65 stemte for å beholde VAR. Det var også i tråd med klubbens ønske.