Det nye skredkontrollanlegget langs den rasutsatte fylkesvei 7768 i Grøtfjorden i Tromsø kommune ble under helgen tatt i bruk.

Aksjonen var vellykket og man fikk løst ut flere mindre skred og dermed stabilisert snødekket, samt at man reduserer faren for store skred som kan nå vei ved neste store snøfall.

Det melder Troms og Finmark fylkeskommune i en pressemelding.

Aksjonen tok ca. 30 minutter og man tok i bruk seks av de ti skredtårnene.

UTLØSER: Bilder av det kontrollerte utløste skredet. Foto: Troms og Finnmark fylkeskommune

Flere skred skal utløses

I løpet av vinteren vil det gjennomføres jevnlig snøskredkontroll. Gjennom hyppige nedsprenginger blir skredene små, og behovet for å rydde skredmasser på veien minimalt.

Skredtårnene i Grøtfjorden ble satt opp i sommer og er en del av skredsikringsprogrammet for Troms og Finnmark.

I tillegg til skredtårnene er det i Grøtfjorden etablert en skredradar som overvåker skredaktiviteten i fjellsidene. Den kommer til nytte for fagfolkene fra fylkeskommunen og entreprenøren, spesielt på mørke dager med lite sikt og bidrar til tryggere beslutningsgrunnlag om forebyggende skred skal utløses, heter det i pressemeldingen.

Ønsker bro

Fylkesvei 7768 er svært skredutsatt. Hver vinter går det flere skred. Beboerne i Tromvik, som må passere de skredutsatte strekkene, har i lang tid ytret ønske om bro over Grøtfjorden. Men fylkeskommunen mener broalternativet er for dyrt, og har derfor valgt løsningen med skredtårn.