– Han kommer tidligst og går sist, han er alltid hjelpsom, og bryr seg om alle rundt seg. Han er bedriftens solstråle, og er en mann man kan stole på, sier Øystein Kaino.

– Ja, han er verdens beste kollega, rett og slett, sier Vidar Melbye.

Mannen de snakker om er Erlend Bratland. Årsaken til at de forteller det til avisa, er fordi de mener Erlend, som står midt i en vanskelig situasjon for tiden, fortjener en julestjerne – en tradisjon iTromsø har hatt i mange år, som en liten oppmerksomhet før jul til noen publikum mener fortjener det.

iTromsø møter Erlend og kollegene hans i Eiendom & norske hus AS sine lokaler ved Stakkevollvegen.

– Det kom som en stor overraskelse, dette, og det er veldig hyggelig, sier Erlend da han mottar julestjernen og blir overøst av godord fra karene rundt lunsjbordet.

– Du blir rørt, bare si det, sier Øystein og ler.

– Ja, man blir jo rørt av alt mulig rett før jul, sier Erlend.

– Vi er ikke redde for å vise følelser

Han har jobbet i ENH siden 2011 da han var tømrerlærling på andre året. Nå er han byggmester her. Noen kaller ham sjefen, men Erlend selv mener det er mange som bidrar til at hjulene går rundt. Erlend er mer som en prosjektleder.

– Jeg har jobbet her i rundt 12 år, og det er fordi jeg trives her. Jeg har fått tillit hele veien, og det har betydd mye for meg. I tillegg er vi en veldig bra gjeng her, sier Erlend.

– Ja, det er mange som bare sier det, men vi er faktisk som en familie. Når man bygger eller renoverer hus, er det viktig med godt teamarbeid, og her er det samarbeid på høyt nivå, sier Vidar.

Den som trodde at håndverkere er barske fyrer blottet for følelser, må tro om igjen. Rundt lunsjbordet til ENH, blant brødskiver, erting og fliring, er det kjærlighet som gjelder. Den røde julestjerna røper det.

– Dere er ikke redde for å vise følelser?

– Nei da, det er vi ikke redde for. Vi er jo glade i hverandre, sier Øystein og ler.

Hvem skal vanne blomsten?

De er vel rundt 30 stykker som jobber her, eller, 31 dersom man tar med den 12 år gamle jobbhunden Pippi som gladelig hilser på alle som kommer inn døra.

PIPPI: Pippi er sammen med sin eier, en kollega av Erlend Bratland, på jobb hver dag. Hun er godt kjent med alle som jobber her, og etter logringa og all kosen hun får å dømme, kan det virke som at hun trives godt som å være en ENH-bikkje. Foto: Eline Grønvoll

ENH driver både med nybygg og renoverer, og en av deres store oppdragsgivere er Tromsø kommune.

– Hva er de beste tømrer-triksene?

– Vi jobber mye ute, så særlig nå på vinteren er det lurt å ha med seg flere enn ett par hansker. Og jeg har også ull underst, alltid, og raggsokker på – de man kjøper er bedre enn hjemmestrikka lester, sier Øystein.

Han skal jobbe i jula, i motsetning til Erlend.

– Jeg syns julestjerna gjorde seg godt her på lunsjrommet, kanskje jeg lar den bli her. Men da må du vanne den, Øystein, sier Erlend.

– Ja ja ja, sier Øystein.

Vidar ser at Øystein ikke tar dette alvorlig, og peker mot blomsten.

– Den skal ikke vannes fra toppen, men du må helle vann nedi krukka, sier Vidar.

De ler og blir enige om å skrive ut et infoskriv om vanning av julestjerner og henge det opp på lunsjrommet. Om det er spøk eller alvor, er ikke godt å si.

Kjenner du noen som fortjener å få en blomsterhilsen til jul? Send ditt og mottakers navn og telefonnummer samt en liten begrunnelse til nyheter@itromso.no