Ifølge osloby.no har Oslo-Filharmonien fått advarsel fra Arbeidstilsynet.

Det skal være musikere som først har kontaktet tilsynet, som så har foretatt målinger. Og resultatet kan gi grunn til bekymring.

– Kan gi skader

– Et enkelt slag/impulslyd kan gi varig skade. Arbeidstilsynet er også kjent med andre tilfeller i lignende orkester, der støyeksponering fra slagverk har ført til varig hørselsskade, konkluderer Arbeidstilsynet i en tilsynsrapport, ifølge nettavisen.

Det skal være blåseinstrumenter, og særlig trompeten, som utgjør en helserisiko for musikerne.

– Vi er oppmerksomme på at vi har noen utfordringer, vi produserer tidvis sterk lyd. Vi skal ha en omfattende kartlegging av støy. Dette begynner vi å måle i neste uke, sier orkestersjef Roger Olstad til osloby.no.

Ørepropper og støyskjermer

Orkestersjef i Tromsø Torunn Reigstad sier at de er opptatt av problemstillingen.

– Det er åpenbart at dette området må ha et spesielt fokus hos oss. Alle er i utgangspunktet utsatt, men spesielt de musikerne som blir sittende foran messinginstrumenter/slagverk og rett ved siden av piccolofløyte.

– Har noen hos dere fått hørselskader i arbeidet?

– Det er vanskelig å kunne si at arbeidet hos oss er den utløsende faktor i forbindelse med hørselsskader, men ja vi har musikere som har problemer med hensyn til nedsatt hørsel. Musikerne våre har ofte spilt et instrument siden starten av barneskolen, gjennom musikkstudier og videre ut i yrkeslivet og således vært utsatt for mye lyd før de startet sitt ansettelsesforhold hos oss.

– Hvordan kan støyproblemet best løses?

– Ved å ha et større fokus på dette kan vi bli enda flinkere til å ta i bruk utstyr som ørepropper, og støyskjermer av ulik type. Musikerne øver mye alene og må være bevisst på at de også på øvingsrommet må sørge for at de ikke utsetter seg for altfor høy lyd over tid, sier Reigstad.