Johansen anslår at det er én til to tilfeller i året, med en liten økning i takt med at TIL leter mer aktivt i nærområdene etter unge talenter.

– De aller fleste spillerne betaler skolepenger selv. Hvis det er spillere ute noen plass som vi aktivt som klubb jobber for å hente inn, så gjør vi avtaler rundt skolepenger, forteller TILs sportssjef.

- Ville kostet

Johansen føler seg trygg på at TIL ikke glipper på talenter som ikke har økonomi til å søke plass på privatskolen.

– Hvis vi oppdager en veldig bra spiller og det økonomiske er en utfordring, så må vi alltid vurdere om vi skal få noen gjennom skolen fordi de har så spennende potensial. I utgangspunktet skal vi kunne fange det opp. Vi har god oversikt over spillere.

LES MER: Denne privatskolen er portåpner til proffdrømmen (For abonnenter)

– Er det betenkelig at «veien til proffdrømmen» i TIL går via en privatskole?

– Et så stort produkt ville uansett ha kostet om du spilte fotball i en annen sammenheng. På det satsingsnivået, når du kommer mellom 16 og 19 år, så har du en kostnad i året som du må stå for. Det koster å legge så til rette for den utviklingen. Det gjelder fotball som andre idretter, sier Svein-Morten Johansen.

Tror på flere profiler

Ruben Kristiansen er det ferskeste eksemplet på en spiller som kom fra lokalfotballen og ble en nøkkelspiller i TIL.

Kristiansen forlot moderklubben Skjervøy og Skjervøy etter vinteren 2010, da han fylte 22 år. To år senere spilte han cupfinale med TIL. I år ble det sølv i eliteserien med Brann.

– Jeg tror ikke man har sett den siste TIL-profilen fra lavere divisjoner. Det ferskeste eksemplet på en spiller som har tatt steg fra lavere divisjoner er Jamie Vardy, sier 28-åringen og fortsetter:

– Det finnes mange veier til å bli god. Å få ansvar i en mindre klubb som TUIL var viktig for min utvikling, mener skjervøygutten.

Imponert

Samtidig er han meget imponert over talentarbeidet som foregår i Tromsø.

– TIL har kjørt kraftig på med egne lokale unggutter, og jeg opplever satsingen som mye sterkere enn i Bergen. Det var viktig at de greide å holde seg i eliteserien, for de har mange unggutter som kan gjøre det veldig bra der, skryter Ruben Kristiansen.

Han har to år igjen med avtalen sin med Brann, og ser for seg å bli i sør en stund til.

– Jeg ser frem til å spille europacup neste år, sier Kristiansen.

LOKAL: Ruben Kristiansen gikk via skole i Nordreisa og TUIL før han kom til TIL. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko