Leder Knut Bjørklund i Troms Idrettskrets har sendt bekymringsmelding til Fylkesmannen i Troms om oppbevaring av møkk i utendørs usikrede deponier.

I juni i fjor ble Tromsø Ryttersportsklubb satt under administrasjon av idrettskretsen som følge av intern strid.

BEKYMRET: Leder Knut Bjørklund i Troms Idrettskrets har sendt bekymringsmelding til Fylkesmannen. Foto: Ivar Hjelvik

– Saken er egentlig ganske udramatisk, men krever likevel en snarlig og kvalifisert avklaring. Det er 84 hester som produserer møkk hver dag. Tidligere var det en avtale med en lokal aktør som laget vekstjord av hestemøkka, men dette opphørte for tre år siden. Etter det har møkka bare blitt lagret på området og det er store hauger av møkk, sier Bjørklund.

I bekymringsmeldingen ber han om snarlig tilsyn for at Tromsø Ryttersportsklubb skal kunne gjennomføre tiltak for å få forsvarlige rutiner for deponering av møkka, og for å etablere et godkjent anlegg for daglig håndtering.

Kan være lovstridig

Han viser til at andre hesteklubber har fått pålegg om fjerning av hestemøkk, og vil derfor komme tilsynsmyndighetene i forkjøpet ved å melde fra og be om befaring på idrettsanlegget på Ringveien ved Sandnessundet.

Han mener dagens praksis med deponering av møkk kan være i strid med lover og forskrifter.

Ønsker befaring

– Vi vil at klubben skal drives på lovlig måte. Sannsynligvis må det etableres en stasjon med containere og kontrollert avrenning. Det er en investering vi må gjøre fordi vi vil ha driften på stell og i lovlige former. Vi må få fram kostnadene ved dette som om mulig kan legges fram allerede på det ekstraordinære årsmøtet, forklarer han.

Fylkesmannen i Troms har videresendt bekymringsmeldingen til Tromsø kommune «som rette myndighet».

Nå håper Bjørklund på en befaring før det ekstraordinære årsmøtet for å kunne orientere om kostnader og driftsmessige konsekvenser.