Det dystre bildet Stiberg beskriver står i sterk kontrast til tallene Troms idrettskrets nylig mottok fra Antidoping Norge, som viser en betydelig økning i forebyggende aktiviteter. Antidoping Norge har holdt 23 foredrag/stands i regionen i 2017, og 16 nye idrettslag i Troms ble i samme periode sertifisert som «Rent Idrettslag». Dette er betydelig mer enn tidligere år, og vi skal ikke lenger enn to år tilbake siden man kunne telle nye rene idrettslag på to fingre.

Troms idrettskrets har siden høsten 2016 hatt økt fokus på det forebyggende antidopingarbeidet i idrettslagene, blant annet gjennom formidling og informasjon knyttet til programmene «Rent Idrettslag» og «Ren Utøver». Sammen med dette har vi også etablert et samarbeid med Antidoping Norge for å øke synlighet på arenaer der idretten møtes, nettopp for å øke bevisstheten til både ledere, trenere og utøvere om dette viktige verdi- og antidopingarbeidet. De største idrettsrådene i fylket, Tromsø, Harstad og Lenvik, har med bakgrunn i dette vedtatt å tilgodese de idrettslagene som har blitt sertifisert som «Rent Idrettslag» med et ekstra økonomisk tilskudd gjennom fordelingen av Lokale Aktivitetsmidler (LAM). Vi tror at dette er med på å akselerere arbeidet ytterligere i idretten i Troms, og håper at flere idrettsråd følger etter.

Høsten 2016 hadde Troms idrettskrets en fylkesturné sammen med Antidoping Norge, der vi besøkte idrettsråd og idrettslag i fylket med foredrag og opplysningsarbeid knyttet til antidoping. Stiberg etterspør slike foredrag i sitt innlegg, og vi spør da om Stiberg selv ikke har fulgt med i timen? I sin overskrift omtaler hun sitt eget nedslagsfelt som verdens utpost, antakeligvis med henvisning til at Nord-Norge er så å si tømt for midler til forebyggende- og kontrollerende arbeid. I forbindelse med forebyggende arbeid har Antidoping Norge selv tatt initiativ til å innlemme Troms idrettskrets i et samarbeid for å nå bedre ut til idrettslagene, og vi i idrettskretsen har sett på formidlingen av dette som særdeles viktig. Kontrollvirksomheten har ikke idrettskretsen noe ansvar for.

Hun har selvfølgelig rett i at bruk av dopingmidler er et samfunnsproblem, og at import av disse midlene over nett gir store utfordringer. Hun har også rett i at Antidoping Norge aldri har mottatt større tilskudd til å løse disse utfordringene enn nå, og nettopp derfor ser vi i idretten en betydelig økt bevisstgjøring og holdningsendring på dette i våre idrettslag. Over 20.000 utøvere i landet har nå gjennomført programmet «Ren Utøver», mer enn 10.000 av dem bare i år. Andelen av disse utøverne er omtrent lik fra hele landet, og gir oss i idretten et bilde på at unge, aktive gutter og jenter også i nord søker kunnskap og bevisstgjøring om hvordan man driver ren idrett.