På arbeidslivsdagen ved UiT deltar nesten hundre ulike bedrifter eller organisasjoner på jakt etter universitets beste hoder.

Økonomi- og administrasjonsstudent Embla Jenset (21) er en av studentene som prøver å få mest mulig ut av dagen

– Om jeg har tid til noen spørsmål? Det må gå kvikt, for jeg har cirka to hundre stands jeg skal innom i løpet av dagen!

Blir overbevist

Hun har kartlagt hvilke bedrifter hun ønsker å besøke allerede.

– Jeg går siste året på studiet mitt, og er ferdig i mai. Derfor vil jeg komme i kontakt med aktuelle arbeidsgivere allerede nå. I dag har jeg alt har pratet med Norges Råfisklag og Sparebanken Nord-Norge. Jeg prøver å overbevise dem om å overbevise meg hvorfor jeg passer inn hos dem, sier hun.

Jenset har tenkt å gjøre nytte av dagen.

– Jeg skal i tillegg til å besøke mange flere stands, dra både på intervjutrening og få tatt CV-foto. Man må jo bli med på alt de tilbyr!

Jobb ved studiene

På stand for Sparebanken Nord-Norge står blant annet Henrik Kleven Moen (23). Han har deltidsjobb for banken som finansiell rådgiver, samtidig som han tar enkeltemner ved universitetet.

Moen har vært leder for studentorganisasjonen «Start UiT», og har tatt to bachelorer samtidig – i økonomi og administrasjon, samt i ledelse, innovasjon og marked.

– Jeg fikk meg deltidsjobb i banken gjennom nettverket fra Start UiT. Å bli med i Start UiT er noe det smarteste jeg har gjort på universitetet.

Han har en klar oppfordring til sine medstudenter.

– Jeg synes det er veldig lurt å få seg en jobb ved siden av studiene. Mange venter til de er helt ferdig med studiene. Det synes jeg er dumt.

Lærermangel

Lærerstudentene Idun Ulset (22) og Joakim Jensen (26) trodde de ikke skulle finne mange relevante arbeidsgivere for lærerstudenter, men ble positivt overrasket.

– Det er positivt at så mange kommuner er her og rekrutterer lærere, sier Ulset.

LÆRERJAKT: Idun Ulset (22) og Joakim Jensen (26) prater med Irmelin Klemetzen i Porsanger kommune, og rektor ved Billefjord skole, Susann Røkke. Foto: Ronald Johansen

Blant annet Porsanger kommune har en stand for å lokke lærere til Finnmark.

– Vi tilbyr både et etableringstillegg på 50.000 kroner, rimelige tjenesteboliger, samt flotte naturomgivelser og aktivt sportsmiljø. Nå er det et generasjonsskifte i lærerbestanden, og flere lærere pensjoneres enn vi rekrutterer. Derfor er vi på offensiven, sier Susann Røkke som er rektor ved Billefjord skole.