I valgfaget «Medier og kommunikasjon» på Langnes Skole jobbes det iherdig med å lage avis. Elevene har tatt et dypdykk i sosiale medier, og skriver om hvordan ungdom oppfører seg på de ulike digitale plattformene. Et tema de synes er viktig å skrive om.

– Vi skriver om alt ifra hashtags til selfies, og hvordan vi ungdommer oppfører oss på de forskjellige sosiale mediene, sier gjengen på seks.

– Hvor mye tid bruker dere selv gjennomsnittlig på elektroniske enheter i løpet av én dag?

– I hvert fall to til tre timer per dag, sier de fire femtenårige jentene i lag.

Multitasking

Det er i et nytt studie at det kommer fram at ungdom som stirrer mye på skjermer, både før og etter skoletid og gjerne multitasker, bruker lengre tid på å sovne inn og risikerer kortere nattesøvn.

– Tenåringer som totalt sett tilbringer mer enn fire timer foran skjermen etter skoletid, har mer enn 3,5 ganger forhøyet risiko for å sove mindre enn fem timer om natten, opplyser Uni Research på sine nettsider.

Øker risikoen

Det er søvnforsker og psykologispesialist Mari Hysing ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU) Vest i Uni Research Helse som har ledet arbeidet med studien, i samarbeid med kollegaer fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Bergen.

– Mye skjermtid også på dagtid øker risikoen for at ungdom sover for lite. I tillegg virker multitasking, altså bruk av flere elektroniske dingser samtidig før leggetid, også inn på sannsynligheten for å bruke mer enn 60 minutter på å sovne, opplyser studiet om.

Ler mer i tirsdagens e-utgave av iTromsø.

Søvnforsker og psykologispesialist ved RKBU Vest i Uni Research Helse, Mari Hysing viser i nytt studie at mye skjermtid går utover nattesøvnen til ungdom. Foto: RUNE ROLVSJORD; UNI RESEARCH HELSE