Sandra Borch, Sp-politiker:

– For meg er det viktigste i jula den roen man kjenner på, samt det å være sammen med familien og ta vare på hverandre. Etter det som skjedde på Svalbard, ser man hvor skjørt livet er.

Julehøytiden skal Borch tilbringe i Lavangen.

– Lillejulaften kjører jeg hjem til mamma og pappa i Lavangen. Der blir det som vanlig tradisjonsrik feiring på gården. I og med at vi har sau, serveres det alltid pinnekjøtt fra egen gård på julaften, forteller hun.

Ellers skal jula feires slik den alltid gjør i familien Borch.

– Da samles storfamilien og vi går i kirka på julaften før det blir julemiddag. Det er en fast tradisjon som vi har hatt i alle år.

For Borch blir det dagens høydepunkt.

– Julemiddagen er hyggeligere enn gaveåpningen. Selv om det alltid er hyggelig å få gaver, er det ikke det som er det viktigste, mener Borch, som i år har ønsket seg en kjøkkenmaskin til jul.

Lisa Stokke, artist:

– Vi feirer alltid jul sammen med familien til min mann, og etter hvert også sammen med mamma, som har flyttet til London. Da varierer det hvem vi er hos, men de siste årene har vi vært hos meg, forklarer Stokke.

I motsetning til i Norge, der julaften er høydepunktet i jula, blir det tradisjonell engelsk julefeiring der 1. juledag er den store dagen.

– I år blir vi 12 stykker hos oss 1. juledag. Da blir det gaveåpning på morgenen og det står kalkun på menyen med tradisjonell Christmas pudding til dessert, avslører tromsøartisten.

I og med at Stokkes mor er amerikansk har hun aldri vokst opp med en tradisjonell norsk julefeiring. Dermed var heller ikke overgangen spesielt stor da hun begynte å feire jul i England.

– Feiringen vi har her er faktisk nærmere det jeg er vant til fra jeg var liten. Jeg vokste for eksempel aldri opp med ribbe og lutefisk. Lutefisk smakte jeg faktisk først for to år siden.

Les også: Johann er allerede størst av dem alle

Når det gjelder gaveønsker er listen til Lisa Stokke ikke akkurat fyldig.

– Jeg ønsker meg ikke så mye, men jeg er veldig glad i hjemmelagde ting og mat. Dessuten synes jeg det er veldig hyggelig med veldedighetsgaver eller noe personlig, som en fotokalender.

Steinar Albrigtsen, artist:

– I år skal vi passende nok feire jul i Nissedal på grensen til Aust-Agder der min kone Monika Nordli kommer fra. Da blir det feiring sammen med hennes far og familien der, forteller Albrigtsen.

Han ser frem til en fredelig julefeiring.

– Det blir ribbe på julaften og ellers en stille og rolig julefeiring, før jeg drar tilbake til Oslo 28. desember.

Noen store gaveønsker har han ikke.

– Jeg har alt jeg trenger. Det jeg ønsker meg er mer medmenneskelighet i verden. Det er så mye stygge ting som ytres om dagen, rett og slett mye grums som kommer opp til overflaten, særlig når det handler om flyktningstrømmen. Det virker som at veldig mange har glemt at vi nordmenn også var flyktninger en gang, sier Albrigtsen, som mener jula er en tid for ettertanke.

– Da blir det både gode og triste tanker, forklarer han.

Finn Arve Sørbøe, skuespiller:

– Jula skal tilbringes hjemme i sofaen. Nå har vi handlet inn god mat og drikke, så da går vi inn i vår lune hule. Med unntak av noen få middagsselskap, skal vi være hjemme hele jula. Etter en hektisk høst har dét vært et ønske hos hele familien, forteller Sørbøe.

Tradisjonen tro serveres det pinnekjøtt til middag på julaften hjemme hos familien Sørbøe.

Når det gjelder gaveønsker er også dette noe som gjentar seg år etter år.

– Jeg er så kjedelig at jeg ønsker meg som regel bøker til jul. Får jeg i tillegg en god rødvin, da er jeg strålende fornøyd.

Roar Dons, eiendomsutvikler:

– Det blir en tradisjonell julefeiring der familien er samlet og barna som er bosatt i Stockholm og Kristiansund, kommer hjem på juleferie. Feiringen blir litt rundt omkring, men vi samles alle på formiddagen på julaften til julegrøt og julesang der alle synger. Da har vi en egen liten familie-julekonsert, forteller Dons.

– Deretter blir det feiring sammen med kona mi, Sif, og svigerforeldrene mine. Der står det pinnekjøtt på menyen som kona mi lager, det er helt supert, selv om jeg egentlig er vant til ribbe på julaften. Det blir også en hyttetur til Dividalen i romjula, forklarer han.

Les også: Stolt som en hane

Under årets juletre håper Dons å finne gaver som har med musikk å gjøre.

– Jeg ønsker meg blant annet et headset, avslører han.

Remi Johansen, TIL-spiller:

– For meg handler jula om å være sammen med familien, slappe av og ha det artig, forteller Johansen, som skal feire jul på Ringvassøya.

– Julaften feires sammen med familien til dama mi. Det er imidlertid bare fem minutters biltur fra min familie, så vi blir nok en del der også, forklarer han.

På julaften står det pinnekjøtt på menyen, men hva som befinner seg under juletreet, vet ikke TIL-spilleren.

– Jeg har ikke ønsket meg noe annet enn snille unger og kjerring, sier en spøkefull Johansen, som ble far for første gang tidligere i år.

Anne Husebekk, UiT-rektor:

– Vi feirer alltid jula på hytta på innlandet, så i år får vi med oss to av våre tre voksne barn dit, forklarer Husebekk.

For UiT-rektoren betyr jula et avbrekk fra hverdagen.

– Da går vi på ski, spiser god mat og slapper av, sier Husebekk.

På julaften serveres det pinnekjøtt til middag.

– Jeg er egentlig mest glad i fisk, men det får jeg ikke gjennomslag for på julaften, sier Husebekk lattermildt.

Gaveønsker er det imidlertid mangelvare på hos UiT-rektoren.

– Jeg hadde nettopp en stor bursdagsfeiring, så da fikk jeg det aller meste jeg ønsket meg. Julegaver er derfor ikke så viktig for meg.

Ole B. Sæverud, politimester:

– Jula blir som vanlig feiret hjemme i Tromsø sammen med nærmeste familie og ribbe på menyen, forteller Sæverud.

Selv om det blir litt jobb også i høytiden for politimesteren, ser han fram til noen rolige dager.

– Jula er en hyggelig og rolig høytid der det å tilbringe tid sammen med familien er det viktigste.

Julegaver derimot er ikke Sæverud spesielt opptatt av.

– Jeg bruker å si at jeg ønsker meg snille barn og fred til jul. Det er mange år siden pakkene var det viktigste med jula, påpeker politimesteren.

Ingrid Evertsen, komiker:

– Julefeiringen blir som alltid stille og rolig. I år skal jeg feire jula hjemme sammen med kjæresten min, i tillegg til våre to hunder og tre katter, forteller Evertsen.

På selveste julaften står flere aktiviteter på programmet.

– Da drar vi på kirkegården for å stelle graver og tenne lys, så blir det julekaffe hos noen venner før vi drar hjem og gjør klart til julemiddag. Da står ribbe på menyen, avslører komikeren.

Les også: Ja, vi elsker jula!

Bortsett fra ønsker om en hvit jul, har ikke Evertsen noen spesielle julegaveønsker.

– I år ønsker jeg meg ingenting annet enn stillhet og gode, kloke ettertanker. Vi har både varme og god mat, så det er ingenting vi mangler, mener Evertsen.

Kristin Røymo, byrådsleder:

– Det er en fast juletradisjon at nærmeste familie er samlet på julaften. Det viktigste er at sønnen min kommer hjem fra Oslo. I år skal vi i tillegg feire jul sammen med min søster og hennes familie, forklarer Røymo.

Hun lister opp tre punkter som er viktig for at julaften skal bli optimal.

– For det første er det viktig at det er stille når ”Tre nøtter til Askepott” vises på TV. Det er en hellig stund for meg. Deretter går vi i kirka. Da er det i alle år Domkirka som har vært viktig for meg. Det er noe jeg alltid gleder meg til. Sist, men ikke minst, er det viktig at hele familien samles til julemiddag hjemme hos oss. I og med at vi i år er så mange som feirer sammen, står både ribbe og pinnekjøtt på menyen, i tillegg til min søsters hjemmelagde riskrem til dessert, forteller byrådslederen.

På ønskelista hennes står følgende:

– Jeg har ønsket meg løpepiggsko!

Ingvar Olsen, artist:

– Jula feires hjemme sammen med familien min. I år skal modern lage and til middag, men det blir også ribbe, for det vil fadern ha, forteller Olsen.

I og med at «Idol»-vinneren nok så nylig flyttet inn i sitt nybygde hus på Susannejord, har ønskelista til jul i år vært nok så enkel å utforme.

– Jeg ønsker jeg ganske mye til huset, så jeg regner med at det blir hus-ting under treet i år, forklarer han.

Olsen ser ellers fram til en rolig julefeiring hjemme.

– Jeg har hatt ganske mange spillejobber i det siste, så det skal bli godt å slappe av i jula.