Arbeiderpartiet går fram med nesten syv prosentpoeng siden 2019, til 25,7 prosent oppslutning. Det er tall Ap-leder Jonas Gahr Støre bare har kunnet drømme om på nasjonale målinger de siste par årene.

– Det var klare tall: Et tydelig rødgrønt flertall i Tromsø, sier en godt fornøyd Gunnar Wilhelmsen til VG.

Ordføreren forteller at han hadde håpet på en rask rypejakt søndag, men etter anbefaling fra rådgiverne skal han heller fortsette valgkampen helt inn.

  • Gruppen «andre»: 0,7 til Folkeaksjonen Nei til bompenger 0,8 til Konservativt, 0,3 til By- og Landlista og 0,3 til Liberalistene.

Den store taperen i Tromsø er Senterpartiet, som kan miste to av tre velgere fra forrige kommunevalg. Partiet går tilbake fra 11 prosent i 2019, til 3,7 prosent oppslutning nå.

– Gunnar Wilhelmsen kan bli den eneste storby-ordføreren som klarer å snu Arbeiderpartiets og Jonas Gahr Støres nasjonale velgerflukt, sier valgforsker Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø til VG.

Koalisjonen rundt Ap-ordføreren fra 2019-valget - Ap, SV, Sp og MDG - beholder flertallet i kommunestyret i denne ferske målingen, som er tatt opp helt fram til onsdag.

De kan samlet få 22 av 43 plasser i Tromsøs kommunestyre.

– Sp i Tromsø er tilbake til normalt nivå fra årene før 2019, sier Stein.

JUBLER HØYEST: Ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) og utfordreren Anne Berit Figenschau (H) er gode venner på privaten, slik de viste under et VG-intervju høsten 2022. Nå er det Wilhelmsen som leder før valget på mandag. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Makt-joker

Men Sp-kan også bli makt-jokeren i Tromsø-politikken, ifølge Anne Berit Figenschau, Høyres ordførerkandidat i Tromsø:

– Slik jeg leser målingen, vil det være Sp som sammen med de usikre velgerne som vil avgjøre om Tromsø får et borgerlig styre hvor folk sitter igjen med mer av sin egen inntekt. Eller om de vil gi Ap og Gunnar Wilhelmsen muligheten til å fortsette å ese ut kommunen, sier Figenschau til VG.

Hun viser til at Sp lokalt har sagt at de også kan samarbeide med borgerlig side i Tromsø.

– Så dette er ikke avgjort. Gunnar Wilhelmsen må kanskje velge mellom Sp og Rødt, legger hun til.

Men Wilhelmsen heller ishavsvann i blodet på utfordreren:

– Jeg har ingen tro på at Sp skal hoppe over. Vi har samarbeidet fantastisk i denne perioden, og torsdag ettermiddag skal jeg ha et felles arrangement med Sandra Borch, sier ordføreren.

– Hvordan forklarer du Aps fremgang i Tromsø?

– Vi får tillit for at vi har gjort det vi sa før forrige valg. Vi har rettet opp økonomien i samarbeid med de ansatte. Vi sto for trygg økonomisk styring gjennom pandemien, mens Høyre inviterer til borgerlig kaos og har snakket ned de ansatte, sier Gunnar Wilhelmsen.

Frp bykser fram

På borgerlig side er det Fremskrittspartiet som vokser mest: Partiet ligger an til å nær doble sin oppslutning fra 2019 og lander på 16,2 prosent på denne målingen.

– Nok ei kjempemåling for oss!

Bjørn-Gunnar Jørgensen (Frp) jubler for et knallresultat for Frp.

Frp konkurrerer dermed hardt med Høyre (17,1 prosent) om å være Tromsøs nest største parti.

FOSSER FRAM: Tromsøværingene får ikke nok av Bjørn-Gunnar Jørgensen i Frp, ifølge VGs måling. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Vårt budskap er helt tydelig: Bompengene må bort. Vi står på til siste slutt.

– Hvordan skal dere klare å samarbeide med Høyre, når dere er så uenige om bompenger?

– Vi ønsker et skifte - så det står ikke på oss. Men vi har en sak vi aldri gir oss på: Bompengene må bort. Det må Høyre akseptere.

Protestlisten «Nei til bompenger i Tromsø», laget av den tidligere Frp-politikeren Jan Blomseth, går fra et brakvalg i 2019 til å forsvinne ut av kommunestyret på denne målingen.

– Folk ser at de må stemme på originalen, som også har folk til å kjempe vår sak på Stortinget, sier Jørgensen.

Høyres Anne Berit Figenschau håpet å få flertall med Frp, Venstre og KrF, men telleverket stopper nå på 17 plasser til sammen i kommunestyret.

Tema bompenger

– Frp har markert seg som en knallhard motstander mot bompenger i Tromsø. Det får de nå betalt for, selv om det har skapt splid på borgerlig side. Frp har tatt rollen fra «Nei til bompenger» som mister sine fire plasser i kommunestyret, sier Jonas Stein.

Noen av disse velgerne kan være plukket opp av nykommeren INP, som får 4,9 prosent og to mandater i kommunestyret. INP har også markert motstand mot bompenger.

– Debatten om Melkøya og kraft slår også inn i Tromsø-politikken. Man må huske at Nord-Norge er ett felles prisområde for strøm, sier valgforskeren.