iTromsø vant Svarte Natta-prisen for prosjektet «Byen Vår», som har satt søkelys på sosiale og økonomiske forskjeller blant folk i Tromsø. Nyhetsredaktør, Marianne Lein Moe, retter en stor takk til de som har latt seg intervjue.

– Vi vil vise og fortelle om hvilke utfordringer folk i Tromsø faktisk står i. Og vi kunne aldri gjort dette uten at folk er villige til å fortelle om sin situasjon, til å stå i det, så takk for at dere er så tøff, sier Moe.

Hun beskriver «Byen Vår»-prosjektet som en unik blanding av personlige historier støttet av et stort datamateriale.

– Jeg tror det er lettere for folk å stille opp til et intervju når de ser den dataen vi samler inn, som ofte viser at de vi snakker med ikke er alene. Tvert imot, fordi flere og flere kjenner seg igjen i at det blir dyrere å bo, lommeboka blir trangere, og man ser at køen til matsentralen blir lengre og lengre, sier Moe og legger til:

– Derfor må vi fortsette å skrive om dette. Det er et av våre viktigste samfunnsoppdrag. Det er vår jobb. Og det er motiverende. Å stå opp om morgenen for meg, for oss, det betyr noe for andre.

STOLT: Utviklingssjef Nikolai Bakkeli, redaktør Rune Ytreberg, journalist Louise Holst og nyhetsredaktør Marianne Lein Moe tok også imot Norsk Journalistlag Nords Skarven-pris kalt «Prosjektskarven» for serien «Byen Vår». Foto: Trond Haakensen

Årets nykommer

Louise Holst Andersen, journalist i avisa iTromsø, vant prisen for årets nykommer kalt «Ungskarven». På spørsmål om hvordan det oppleves å få en slik pris blir Andersen tenksom.

– Det er aldri jeg som er på denne siden. Hva skal man si, spør hun seg.

Så sammenfatter hun en tanke.

– Jeg ble helt overrasket. Jeg visste ikke at redaksjonen hadde innstilt meg. Så jeg følte meg ordentlig som et lag. Det var mange gode følelser samtidig. Det var faktisk litt overveldende, men på en god måte, sier Andersen.

Dansken, som nå snakker flytende tromsøværing, har skrevet flere dyptgående saker det siste året. Sist om sykepleieren som ble sittende igjen med milliongjeld da hun og mannen gikk fra hverandre.

– Alle de «Byen Vår»-sakene, hvor folk tør å stå fram og fortelle deres personlige historie går inn på meg. Spesielt Karoline-saken, men også saker hvor folk sliter økonomisk. Og når det er barn involvert så blir disse dataene vi samler inn veldig virkelig. Man får et ansikt på det, sier Andersen og legger til:

– Når man snakker med folk som forteller om sårbare og personlige ting, så kjennes det som et stort ansvar, men så vet man at det ikke er den eneste i Tromsø som har det slik. Det er ikke alle som står fram. Det er de færreste som gjør det.

TALENT: Journalist Louise Holst Andersen mottar prisen «Ungskarven» etter å ha skrevet flere gode saker det siste året. Flere av dem har gått dypt inn på henne. Foto: Trond Haakensen

Et krevende graveprosjekt

– Jeg er utrolig stolt over hva iTromsøs medarbeidere har fått til med Byen vår-prosjektet. Dette er viktig og grundig journalistikk som virkelig betyr noe for tromsøfolk, og som det kommer mer av i iTromsø fremover, sier sjefredaktør Trond Haakensen.

I jurybegrunnelsen for «Svarte Natta»-prisen heter det blant annet:

«Dette krevende graveprosjektet har vært et omfattende og innflytelsesrikt arbeid som har satt dype spor i lokalsamfunnet og politikken i byen. Ved å anvende innovative datajournalistiske metoder har redaksjonen avdekket og dokumentert økende sosiale og økonomiske forskjeller og hvor det på vanlige folks liv. Dette har ikke bare ført til en betydelig mengde sidevisninger og engasjement fra lesere, men også til konkrete politiske tiltak og endringer».

Kveldens vinnere

Svarte Natta-prisen: iTromsø for prosjektet «Byen vår»

Årets video: Peter Reinholdtsen og Ole Åsheim (Nordlys) for prosjektet «Når reindriften kolliderer med byen»

Årets foto: Yngve Olsen (Nordlys) for fotoserien «Fra glede til sorg»

Norsk Journalistlag Nords Skarven-priser:

Toppskarven: Nordlys for artikkelserien «Skredet»

Prosjektskarven: iTromsø for serien «Byen vår»

Fotoskarven: Ole Åsheim (Nordlys) for «Mannen mot isen»

Singelskarven: Ida Louise Rostad (NRK Troms og Finnmark) for «Krabbefiske – den siste reisen»

Ungskarven: Louise Holst Andersen (iTromsø)

Videoskarven: Ida Larsen, Jøran Martin Johansen, Trond Sandnes og Maria Holm (Folkebladet) med adventsserien Nissorama.

Lokalskarven: Kristine Lindebø med «Esbens kommunevalg: – Jeg vil ha støttekontakt» for Vesterålen Online.