VG observerte prinsesse Ingrid Alexandra i bil utenfor Rikshospitalet tidlig på morgenen. Mamma, kronprinsessen Mette-Marit, satt bak rattet.

Ingrid Alexandra har altså permisjon fra Forsvaret.

En time tid senere ble hun og kronprinsesse Mette-Marit sett forlate sykehuset. Kong Harald ble innlagt her søndag kveld.

VG har rettet en henvendelse til Slottet med spørsmål om hvor lenge prinsessen blir hjemme.

Haakon er regent

Kronprins Haakon må steppe inn når kongen er sykmeldt. Kronprinsregenten har en travel uke, som også innebærer reising, foran seg.

VG har spurt Slottet om hele programmet ligger an til å gjennomføres som planlagt, men kongehuset har foreløpig ikke svart.

Mandag morgen ser kronprinsregenten timeplan på kongehusets nettsider slik ut:

  • I dag, mandag 4. mars: Kronprinsregenten besøker ukrainske soldater som er under opptrening i Norge. Det er ikke kjent akkurat hvor og når dette finner sted, og arrangementet er ikke åpent for pressen, fikk VG opplyst fredag i forrige uke.

  • Tirsdag 5. mars: Kronprinsregenten møter ungdommer, bibliotekarer og representanter fra Tenk på Hovedbiblioteket i Bergen.

  • Tirsdag 5. mars: Kronprinsregenten besøker Amalie Skram videregående skole i Bergen.

  • Onsdag 6. mars: Kronprinsregenten besøker Teknologisenter Mongstad.

  • Torsdag 7. mars: Kronprinsregenten mottar utenriksministeren i audiens på Slottet.

  • Torsdag 7. mars: Kronprinsregenten og kronprinsessen møter ulike aktører og organisasjoner som arbeider mot vold mot kvinner på Stovner politistasjon i Oslo.

  • Fredag 8. mars: Kronprinsregenten holder statsråd på Slottet.

  • Lørdag 9. mars: Kongefamilien er til stede under verdenscupen i nordiske grener i Holmenkollen 9. og 10. mars.

TRONARVINGER: Kronprins Haakon er først i arverekken før sin datter Ingrid Alexandra. Her sammen med kong Harald på Slottet i 2018, i forbindelse med prinsessens myndighetsdag. Foto: Kimm Saatvedt / Det kongelige hoff

Kongen oppført med jobb

Kronprinsregenten har også enkelte oppdrag uken etter, men fra 18. mars – i tråd med den kunngjorte sykmeldingens varighet – står kong Harald oppført på jobb igjen. Da mottar han forsvarssjefen i audiens. Kronprinsen vil også være til stede.

Det var nettopp Forsvaret som sørget for at kong Harald ble fløyet trygt hjem søndag. SAS sitt MEDEVAC-fly er i prinsippet et flyvende sykehus.

Kong Harald ble innlagt på sykehus i Malaysia med en infeksjon tirsdag i forrige uke. Kongens egen livlege Bjørn Bendz, som jobber ved Rikshospitalet, fløy raskt ned til Malaysia, der kongen og dronning Sonja befant seg på privat ferie.

Pacemaker

Lørdag, dagen før flyturen hjem til Norge, fikk kongen operert inn en pacemaker på grunn av lav hjertefrekvens.

Pacemakeren er midlertidig og gjorde det tryggere for kongen å reise hjem. Flyet med kongen landet på norsk jord sent søndag kveld.

Kort tid etter at kongen landet i Norge, melder Slottet at kongen er i bedring:

«Flytransporten gikk bra, og kongen er i bedring. Kongen blir værende på sykehuset i noen dager, for behandling og ro», het det i kunngjøringen.