Kvinner og muslimer er gruppene som mottar mest online hatprat. Det viser en ny analyse av 10,4 millioner kommentarer på norske Facebook-sider.

Totalt har analysen funnet over 177.000 språklige angrep, mens nesten 41.000 kommentarer kan kategoriseres som hatprat. Den største andelen av de språklige angrepene foregår i kommentarfeltene hos politikere.

Særlig to grupper blir mål for hatprat på Facebook. Nesten 30 prosent er rettet mot muslimer, mens kvinner er målet for 17 prosent av hatpraten. Dette viser resultatene av analysen som analysebyråene Common Consultancy og Analyse og Tall har gjennomført for Nordic Safe Cities.

Vært for trege

Nordic Safe Cities tar initiativ for å styrke fellesskapet, skape tryggere lokale demokratier og motvirke ekstremisme. Dette gjelder også på nettet.

– I Norge og Norden har vi en lang tradisjon for gode forebyggende tiltak, men vi har vært altfor trege til å innse omfanget av den polariseringen, ekstremismen og radikaliseringen som foregår online, og til å transformere våre forebyggende systemer til å gjelde også i den digitale verden, sier Jeppe Albers, direktør i Nordic Safe Cities i en pressemelding fra organisasjonen.