TROMSØ: – I vintermånedene januar/februar kommer en fjerdedel av årsbruket når det kommer til strøm og der har prisen vært på noen og 20 øre hele perioden igjennom, forteller Gunn Tove Bjerkan, markedssjef for privatmarkedet i Ishavskraft, som er selskapet som selger strømmen for Troms Kraft sine kunder.

Nedbør ga billig strøm

Det er en enkel grunn til at strømprisene var såpass lave, ifølge Bjerkan.

– Grunnen til det er at det var mye nedbør høsten og senvinteren i 2015. Derfor var det mye vann i strømmagasinene. Det var heller ikke lange frostperioder, og det i kombinasjon med mye tilgang på vann, har gjort at strømprodusentene har kunne produsere strøm på vinterstid, sier Bjerkan.

Så lave priser som det har vært i år, har det ikke vært siden 2007.

– Da var det omtrent like lavt. Det var også forholdsvis lave priser i fjor, men går man tilbake til 2011, var prisen oppe i 60 øre. Det er historisk lavt, for det er sjeldent man er nede på 20-tallet i lange perioder, forteller Bjerkan.

Strømmen var med andre ord altså nesten det tredobbelte av dagens pris for kun fem år siden.

Liten økning

Folk bruker generelt mye mindre strøm om sommeren. På omtrent samme tid i fjor meldte Ishavskraft at råvareprisen på strøm var på under 8 øre per kilowattime. I dag er prisen på 23 øre.

– Strømprisen svinger fra dag til dag og fra time til time. Det er veldig væravhengig, men prisen i dag er fremdeles lav, selv om det er bitte litt opp. Prisen kan være lav eller høy i kortere perioder, men det som har gitt store utslag i år, er at prisen var så lav gjennom hele vinteren. Det er det som merkes på strømregninga, sier Bjerkan.

Hun tror også at prisen vil holde seg noenlunde stabil.

– Slik det ser ut nå, vil prisen fortsatt holde seg på 20-tallet.

Så gjenstår det å se om prisene klarer holde seg like lav ut året.

– Det er som sagt veldig væravhengig, så det får vi bare å vente og se, men det er ingen tvil om at det har vært et veldig godt år for strømforbrukerne til nå med tanke på de lave prisene, sier Bjerkan.