At en bolig går 800.000 kroner over prisantydning i Tromsø, synes ikke Marte Øksendal, avdelingsleder og eiendomsmegler i Heimdal eiendomsmegling, er så eksepsjonelt. Det mener hun derimot at det er når prisene presses såpass mye opp også utenfor byen.

– Boligen jeg solgte sist torsdag var fra 1973 og hadde primærrom på 197 kvadratmeter. Det er en helt ordinær bolig, sier hun.

Retter blikket ut

Boligen det er snakk om lå ute for salg t0il 3,5 millioner kroner, og gikk til slutt for 4,3 millioner kroner.

– Jeg hadde forventet at den skulle gå over, men ikke så mye, sier Øksendal.

Hun forteller videre at de over tid har sett en utvikling på grunn av det pressede markedet inne i Tromsø. Det er spesielt den yngre garde som retter blikket ut av byen.

– I byen er det mangel på rekkehus og tomannsboliger. Vi får daglige henvendelser fra kjøpere som er ute etter dette. Det er ofte unge par som ønsker en mellomstasjon på veien fra leilighet til enebolig, sier Øksendal.

Får mer for pengene

Øksendal viser til en blomstrende utvikling i både Ersfjord, Kaldfjord og Ramfjord.

– Det er i hovedsak unge par som vokser ut av leiligheten, men ikke har råd til enebolig i sentrum. Siden rekkehus er mangelvare, trekker de ut av byen. Flere ser at her får de mer bolig for pengene, sier hun.

Eiendomsmegler Jarle Solbakken i Privatmegleren Tromsø sier at de ser de samme tendensene.

– Unge ser muligheten til å kjøpe bolig på budsjett. Når det er for få boliger i sentrumsområdet, er alternativet å trekke ut av byen. Leilighetene blir fort for små, sier han.

Rift om boligene

Selv om boligen på Skittenelv gikk 800.000 kroner over takst, ligger den fremdeles under snittgrensen for hvor mye det koster for en tomannsbolig i byen.

– Jeg tror man begynner å se resultatet av en positiv smitteeffekt inne i vennekretsene. Flere setter også større pris på å bo nær naturen. Hvis man har barn, opplever mange det som roligere og tryggere med frie områder rundt, forteller Øksendal.

Hun mener denne utviklingen er interessant.

– Det blir større rift om boligene i områdene utenfor bykjernen, spesielt for par som ønsker å oppgradere fra leilighet.

Prisene øker

De siste 12 månedene har boligprisen økt med 14,6 prosent i bykjernen i Tromsø.

– Men vi ser også en stor prisøkning utenfor byen med 10 prosent det siste året. Det gir et klart bilde på at pressområdene skvises utover, og det skyldes det pressede boligmarkedet.

Fra 1. januar og fram til mars/april i år var det solgt 650 boliger i Tromsø-området. Av dem er 147 eneboliger, 388 leiligheter, 31 rekkehus og i underkant av 80 tomannsboliger.

– Det er prisklassen på rekkehusene og tomannsboligene som treffer kjøpergruppen. Mange har ikke kapital til å kjøpe enebolig i byen, sier Marte Øksendal.

TENDENSER: Marte Øksendal ser en tendens der unge mennesker trekker ut av byen for å få mer bolig for pengene.
ORDINÆR: Boligen beskrives av Øksendal som helt ordinær.