Det er snart 93 år siden Fløya ble stiftet, og dette bildet er tatt i Kiruna før avspark i en kamp som juniorlaget spilte mot IFK Kiruna sommeren 1951.

Det ble en oppvisning som svenskene fortsatt husker. Ikke fordi de rundspilte Fløya-juniorene. Nei, tvert imot. Det var Fløya-juniorene som rundspilte svenskene og vant hele 6-0.

Det gjorde de foran 700 svenske publikummere. Selv journalisten i lokalavisen i Kiruna lot seg imponere av Fløya-juniorene. For på første side i avisa dagen etter sto det: «Mycket imponerende» om Fløya.

Kjent i bybildet

På hovedbildet ser vi bak fra venstre oppmann Olav Aune, Erik Kotte Eriksen, Børge Johansen, Odd Henriksen, Jan Shotland, Gudmund Olsen og Gunnar Trondsen.

Foran fra venstre sitter Harald Johansen, som senere skiftet etternavn til Ramsberg, Paul Falck, Svein Sund, Finn Mæhle og Arne Sørensen.

Olav Aune, som også var fotballdommer, var et kjent trekk både i bybildet og på fotballbanene i fylket i mange år. Han overtok lagledelsen av Fløyas juniorlag i 1948.

Han ble en meget respektert lagleder som evnet å få Fløya-juniorene til å spille god fotball. Ja, så god at i 1951 slo juniorlaget Fløyas A-lag hele 5-0 i en kamp.

Ikke nok med det: Juniorene ville gjerne spille mot TILs A-lag også. TIL aksepterte invitasjonen. De holdt på å angre på det, for Fløya-juniorene viste overhodet ingen respekt for sin langt mer berømte motstander. TIL var blitt nordnorsk mester i 1949 og var en av landsdelens beste klubber.

Man skulle imidlertid tro at det var Fløya-juniorene som var blitt nordnorsk mester, for de tok ledelsen både 1-0 og 2-0.

Reddet æren - så vidt

Men så ble keeper Svein Sund skadet, og TIL laget tre mål helt mot slutten av kampen som gjorde at de berget æren sånn noenlunde med sin 3-2 seier.

Det var imidlertid ikke alltid at spillet satt like godt for Fløya-juniorene. Da de startet turen til Kiruna, ble det ikke mye søvn på guttene. De kom til Narvik, uten å ha hatt blund på øynene i det hele tatt i løpet av natten. Det var avtalt kamp mot Nor/Narvik, og uten søvn ble det tap 1-4.

Men da de kom til Kiruna hadde de fått sovet ut - i hvert fall nok til at de rundspilte svenskene.

GUTTA PÅ TUR: Fløyas juniorlag i 1951 på tur til Kiruna. Bak fra venstre: Reiseleder Steinodd Bentz, Jan Shotland, Knut Johansen, Rolf Halvorsen, Børge Johansen, Erik Kotte Eriksen, Svein Sund, Harald Johansen, Finn Mæhle og Gunnar Trondsen. Foran fra venstre: Gunnar Andreassen, Torbjørn Pedersen, Thor Furu Øien, reiseleder Henry Dyrstad og Gudmund Olsen. Foto: Privat