– Mindfulness har bredt veldig om seg og blitt tatt inn i varmen i mange sammenhenger. Det hjelper for å forebygge stress og stressrelaterte lidelser, mot lite eller dårlig søvn, for å forbedre stresshåndtering, utbrenthet og mot lettere depresjon og angst. I vår hadde jeg en dame på et av kursene mine som hadde et blodtrykk på 160. Da hun fikk målt blodtrykket sitt på nytt etter åtteukerskurset, var det nede i 118. Hun mente selv at dette skyldtes at hun satt og fulgte pusten i 20 minutter hver dag – en god måte å roe ned organismen på, sier Anne Ragnhild Grini, sertifisert mindfulness-instruktør.

Les også: Skal vise forskningen sin på TV.

- Ikke noe hokuspokus

Grini tilbyr både individuelle samtaler i mindfulness hjemme hos seg selv i idylliske omgivelser i Kaldfjord, i tillegg til at hun holder gruppetimer, foredrag, kurs og workshops for bedrifter, skoler, barnehager, for pasientforeninger og andre interesserte.

På sine åtteukerskurs i mindfulness-basert stressreduksjon som holdes på St. Elisabeth hotell og helsehus er det fokus på hvordan man takler hverdagens utfordringer på en mer hensiktsmessig måte. I tillegg lærer man seg kunsten å være til stede i øyeblikket.

– Dette er ikke noe hokuspokus. Problemet er at vi mennesker ofte trener mer på stress enn på å falle til ro. I mindfulness trener vi evnen til å hvile i seg selv, det øker evnen til fokus, konsentrasjon og restitusjon, forklarer hun.

Les mer: Stressa?

Større fokus

Ifølge henne er det et ganske stort miljø for mindfulness i Tromsø gjennom UiT og UNN.

– Etter at psykologien og legevitenskapen koblet seg på dette feltet, har det kommet mange studier som viser god effekt av åtteukerskurs i mindfulness-basert stressreduksjon. Det er gjort spennende nevrologiske studier som viser effekten av mindfulness i hjernen, der man ser at hjernens alarmberedskap trekker seg tilbake og at de fremre delene av hjernen viser økt aktivitet. Ved å øke evnen til å være til stede, øker en samtidig evnen til å forstå seg selv og andre. En øker også evnen til medfølelse og empati. I tillegg påvirker det immunforsvaret og fordøyelsessystemet. Mindfulness har rett og slett en omfattende effekt, forklarer hun.

Det mener også Janus Christian Jakobsen, som forsker på evidensbasert medisin ved Copenhagen Trial Unit på det danske Rigshospitalet.

Ifølge en ny metaundersøkelse som ble omtalt på forskning.no i fjor, skiller mindfulness seg fra psykoterapi ved å virke direkte inn på de områdene av hjernen som regulerer følelsene våre. Metoden hemmer aktiviteten i disse områdene, noe som får oss til å tenke mer nøkternt og klart. Denne reguleringen kalles for «bottom up».

– En person som har brukt mindfulness i lang tid ser ut til å oppnå en direkte stabiliserende effekt på følelseslivet. Det vil fremdeles være massevis av følelser, men de ser ut til å være mer håndterbare, forklarer prosjektlederen.

Forebyggende effekt

Grini, som har hovedfag i sosialantropologi, før hun begynte på utdanningen som instruktør i mindfulness, har holdt kurs i Tromsø i tre år nå. Etterspørselen er stadig økende.

 – Veldig mange sykemeldinger i dagens samfunn skyldes stress. Mange plager som utbrenthet, høyt blodtrykk, søvnmangel, lettere depresjoner og angst kan være stressrelatert. Jeg samarbeider derfor med to bedriftshelsetjenester og Viken senter, slik at de som ønsker å arbeide med å redusere stress har et tilbud, forteller Grini.

– Ellers har jeg veldig mange ulike mennesker på kurs. Det er alt fra leger, psykologer og andre helsearbeidere, studenter, lærere, barnehageansatte og ledere. De yngste kursdeltakere er i 20-årene, de eldste har passert 70.

Hun er ikke i tvil om at mindfulness er noe både barn og voksne har nytte av.

– Mindfulness, eller det å ta seg en næringsrik pause, burde være en naturlig del av hverdagen til oss alle.