KVALØYVEIEN: Grunneierne Kjartan Gran og Marit Chruickshank i Kvaløyveien 160 fikk ikke gehør for noen av merknadene de leverte til planene i høst. Nå lurer de på om politikerne lar seg styre av utbyggerne.

– Vi blir ikke hørt som nabo og politikerne lar utbyggerne bestemme hvordan byen og bomiljøene skal se ut. Det er lite man kan påvirke i planprosessen, sier Kjartan Gran.

Redusert bokvalitet

Familien Gran og Chruickshank mener reguleringsplanen i sin nåværende form forringer deres eiendom og mulighetene for blant annet å utvikle et botilbud for funksjonshemmede.

– Store utbyggeres makt og politikernes aksept er svært ødeleggende for våre planer og muligheter til å utvikle vår eiendom. Et botilbud til vår funksjonshemmede sønn som kan utvikles til et botilbud for flere funksjonshemmede er en helt klar mulighet, selv om planene ikke er klare. Men uansett beboere så vil den planlagte utbyggingen på naboeiendommen redusere bokvaliteten betraktelig.

Gir etter

De etterlyser en mer overordnet tenkning rundt utbyggingene, og ikke bare se omreguleringer tomt for tomt. Han mener at fra det første oppstartsmøtet med kommunen og til planene som nå foreligger, var omfanget langt mindre.

– Vi ber politikerne vurdere om det er til beste for Tromsøs innbyggere at dette området bygges igjen slik det er planlagt, eller om planene bør justeres ned slik at fortettingen blir mindre voldsom, eller helst reguleres til bolig.

Kjartan Gran og Marit Chruickshank mener politikerne er for ettergivende.

– Vi er kritiske til at politikerne lar utbygger få lov til dette. Kommunen burde hatt en bedre plan for det med bomiljø. Politikerne setter en ny standard hvis de godkjenner prosjektet på Kvaløyveien 156.

Unikt område

Ifølge planene vil nybygget ligge syv meter fra tomtegrensa deres og 11 meter fra sørveggen på boligen.

– Planlagt plassering og høyde på bygget vil stenge totalt for vår utsikt mot sør og ha store konsekvenser i forhold til lys og sol på vår eiendom. Det vil ta solen fra oss hele dagen, kanskje fram til 16-17-tiden på ettermiddagen.

Gran og Chruickshank mener området som foreslås regulert til forretning et av de fineste områdene på sørvestsiden av Tromsøya, og dominert av boliger og store friområder.

– Området er et fantastisk område med mye sol, nærhet til hav, Bakolsen og lysløype. Matbutikker og kjøpesenter er det allerede nok av, med egen nærbutikk på Sorgenfri.

- Tar naboene på alvor

Lederen i byutviklingskomiteen. Frid Fossbakk, mener politikerne ikke lar seg styre eller overkjøre av utbyggere.

- Alle interesser blir hørt i en sånn sak, men i en byggeprosess er det en del kompromisser som må til, sier Fossbakk.

Hun var denne uka på befaring etter å ha blitt invitert av grunneierne Kjartan Gran og Marit Chruickshank. Hun mener det er lettere å danne seg et inntrykk av en sak når hun har sett det aktuelle området med egne øyne.

- Det er viktig at folk tar kontakt og gir sitt syn på en sak. Det ser litt annerledes ut når man har vært ute og sett, sier Fossbakk.

- I henhold til arealplan

Utbygger Imera AS mener endringer de gjør i utbyggingsplanene er etter innspill fra naboene.

- Vår plan er i henhold til overordnet arealplan vedtatt av kommunen. Vi gjør tilpasninger og korrigeringer etter at vi har diskutert med naboene. Vi har vært i dialog med kommunen og gjort tilpasninger i forbindelse med en annen større reguleringsplan i området, sier daglig leder Pål Berg i Imera AS.

De har flyttet de to øverste etasjene 17 meter lenger sør, som gjør at naboene i Kvaløyveien 160 bare får to etasjer mot bolighuset sitt.

- Naboen i nord er blitt informert om at vi gjør omplassering av volum som imøtekommer deres ønsker. Dersom huset skal benyttes til bofellesskap vil sjøparken gi nye kvaliteter for fremtidige beboere. Selv med vår utbygging vi de ha fri utsikt mot sjøen.

Berg viser til at de også har planlagt en universelt utformet gangvei fra hovedveien til fjæra. Ellers legger de til rette for bruk av området, blant annet for sjøsportmiljøet, i tillegg til at de lager park.

- Vi gjør mange positive ting for å oppgradere fra industriområde og dekke behovet til beboerne på Sør-Tromsøya. Vi etablerer for eksempel båtoppsett for folk i området uten naust.

Berg mener det faktum at 90 prosent av dagligvarehandelen fra Balsfjordgata/Fylkeshuset og sørover skjer på østlig side av sørøya, mens bare 10 prosent skjer på vestsiden av sydspissen av øya.

- Det er en ubalanse som må rettes opp ved etablering av ny butikk. Det vil redusere trafikken i bydelen som går rundt sydspissen av øya og til Langnes.

STORE PLANER: Imera AS planlegger å bygge 13.500 kvadratmeter på Kvaløyveien 156, av dette er 3.400 kvadratmeter parkering. Illustrasjon: AT plan Foto: AT plan og arkitektur