I forbindelse med den planlagte utbyggingen av Nedre Håpet, inviterte Tromsø kommune borettslagene i nærområdet til dialog tirsdag ettermiddag.

Arnestedet Eiendom AS står bak planene om byggingen, og skal etter planen føre opp mellom 500 og 600 nye boenheter i området Einerhagen nedenfor Rypeveien. Dette skaper bekymringer hos nærliggende borettslag, og under møtet var problematikk som økt gjennomgangstrafikk og få avlastningsområder, et særlig fokusområde for de rundt 30 oppmøtte naboene.

Les også: Her skal det bygges 400-500 nye boliger

– Vi er bekymret for at utbygger ikke ser helheten i prosjektet, og at dette vil påvirke alle som bor på Håpet – ikke bare de nærmeste naboene. Det er snakk om en fordobling av boenheter og da trenger man avlastningsområder, forteller Ute Vogel, Klubbrådgiver og prosjektleder i Kløverhagen 4H.

Blokker på opptil åtte etasjer

Tomta det er snakk om er på vel 40 mål, og en annen problemstilling borettslagene uttrykker bekymring over er høyden på de planlagte boligene og plassering. Plankonsulent Torstein Piltingsrud fra AT plan & Arkitektur kunne da melde om at bebyggelse på mellom seks og åtte etasjer må til.

– Mye av de bekymringene nabolagene har, som for eksempel høyde og trafikk, er ting vi uansett må utrede og det er klart at det er en del utfordringer knyttet til dette, forteller Odd Harald Eriksen, prosjektleder i Einerhagen eiendom.

Eriksen legger til at bakgrunnen for byggingen er behov for flere boliger.

– Det er snakk om ordinære boliger, og i Tromsø er det et behov for mellom 800–900 nye boliger hvert år. Vi ønsker å bruke dette området til å oppfylle denne boligpolitiske målsettingen, sier han.

Les også: Flertall for nye kommunalboliger

Ønsker videre dialog

Vogel peker på at det er positivt at utbygger nå ønsker dialog med nærliggende borettslag, og håper deres innspill vil bli tatt til etterretning.

– Det er veldig bra at vi endelig er i en dialog og jeg håper utbygger er åpen for innspill i forhold til behovet for hele Håpet. Området vil bli et knutepunkt for barnehager, skole og Langnes handelspark, og da er det ekstremt viktig med gode avlastningsområder, særlig for barn, sier Vogel og legger til at hun tror det ligger gode tanker bak prosjektet.

– Jeg tror intensjonen med prosjektet er god, men man må ha trafikksikkerhet og det å få bilene bort, samt tilrettelegging for grønne fellesarealer i bakhodet.

– Håper på god prosess

Eriksen forteller at ambisjonen er å skape et godt boområde og at man skal prøve å løse de utfordringene som dukker opp så godt man kan.

– Vi håper på en god prosess og jeg synes det er utrolig flott at så mange møtte opp i dag og ga sitt innspill. Disse skal vi ta med videre i prosessen. Vi har også opprettet en egen hjemmeside der folk kan komme med sine innspill. Vi gjør dette i beste mening, og planlegger byggestart i 2018, sier han.

Håpefull: Eriksen forteller at målet med utbyggingen er å imøtekomme boligpolitiske målsettinger. Foto: Tom Benjaminsen
Godt OPPMØTE: Rundt 30 representanter fra nærliggende borettslag hadde tatt turen. Noe som tyder på stort engasjement rundt saken. Foto: Tom Benjaminsen