Det var i 17.00-tiden i ettermiddag at politiet meldte at rundt 35 beboere i Oldervik skulle tvangsevakueres på grunn av skredfare.

Karl-Alberth Hansen bekrefter overfor itromso.no klokken 19.30 at alle som skulle evakueres fra Oldervik nå er ute av bygda.

- Jeg har akkurat snakket med politiet, så nå stenges veien, sier Hansen.

En time senere bekrefter Statens vegvesen at fylkesvei 53 mellom Snarbyeidet og Oldervik er stengt.

- Gått veldig fint

Både i 2009, 2010, 2011 har befolkningen i Oldervika måtte rømme bygda på grunn av skredfare.

Nå er en ny evakuering et faktum. Karl Alberth Hansen er vant til det og tar det med fatning.

- Ja, vi tar det med fatning. Vi vet hvor vi bor. Sørpå er det flom. Her har vi skredfare. Men når sola stikker frem, er Oldervik verdens navle, sier Hansen.

Som del av det lokale brannkorpset har Hansen bistått i evakueringen i kveld. Blant annet er fire barnefamilier evakuert. Han melder om at operasjonen har gått som smurt.

- Ja, det har gått veldig fint. Siste evakuerte forlot bygda i 19.00-tiden. Av de evakuerte som har blitt igjen i Oldervik er to stykker evakuert til skolen i bygda mens andre har tatt inn hos slekt og bekjente, sier Hansen, som selv er én av de evakuerte.

Ikke langvarig?

Nå håper Hansen at skredfaren skal minke ganske kjapt, slik at folk kan flytte hjem igjen.

- Vi håper på det, ja. Det som utløste evakueringen er at det er meldt nordlig kuling. Det er den mest ugunstige vindretningen her i Oldervika. Da er det greit å være føre var. Det er store krefter i sving når det begynner å røre seg oppi fjellet, sier Hansen.

Han sier at det er snakk om 24-25 personer totalt som har forlatt Oldervik i forbindelse med evakueringen. Resten av de rundt 35 evakuerte er igjen i den delen av bygda som ikke er skredutsatt nå.

foto
Karl Alberth Hansen Foto: Aleksander Tokle