Tidligere TIL-spiller og sportssjef i TIL 2020, Jonas Johansen, har de siste fire årene engasjert seg for å spre idrettsglede og fysisk aktivitet blant barn og unge på Kvaløya. Han har arrangert tilbudene fotballfritidsordning, eller «FFO», der barn på tvers av alderstrinn og skoler får spille fotball sammen etter skoletid, og «åpen hall» fredager etter skoletid med valgfrie aktiviteter. I år mottar han iTromsøs julestjerne for innsatsen.

Når iTromsø besøker Johansen i Storelvahallen står han sammen med Siw Bæverfjord Olsen, som har nominert han. De har begge barn som går i samme klasse og kjenner hverandre derfor godt både i skole- og idrettssammenheng.

– Man blir stolt og veldig glad for den oppmerksomheten. Jeg gjør det mest fordi det er så morsomt med at de ungene her får mest mulig aktivitet. Det er jo mye mer enn bare fotball, det er en sosialiseringsarena som er veldig viktig for ungene i denne alderen, sier Johansen om nominasjonen.

Det er for øvrig bare et par år siden at Jonas Johansen fikk overrakt iTromsøs julestjerne for initiativet «åpen hall», tilfeldigvis av samme journalist den gang som nå.

BYKS: En kan se på mengden folk i hallen at det er mange som nyter litt fysisk aktivitet i romjula. Flere ganger blir intervjuet avbrutt av lekne unger som trener. Foto: Johannes Brøndbo

Johansen forteller at de arrangerer en juleturnering lørdag 30. desember for årskullene 2012–2013, som vil kunne videreføres i generasjoner fremover. En skokk med unge spillere løper plutselig inn mot hjørnet av matta, der Johansen og Bæverfjord Olsen står sammen med iTromsøs utsendte. En av dem dribler en ball.

– Er det corner eller, spør Johansen og ler.

Skaper samhold og tilhørighet

Bæverfjord er klar i sin tale når hun uttrykker hvor stor betydning aktivitetstilbudet betyr for de unge i bydelen.

– Dette er viktig for det sosiale, at de skaper relasjoner, både på tvers av skoler men også på tvers av trinn, som gjør at barna får denne tryggheten i hverandre. Noen av de eldre får oppgaver mot de yngre her på fotball-SFO’en og med keepertrening, sier hun og legger til:

– De større blir rollemodeller for de yngre, sånn som Jonas, han er også en rollemodell som er viktig for barna i hverdagen, for du får en voksen som du føler tilknytning til, og som blir viktig, som ser de ungene som er her, både på og utenfor banen.

Nå skal tilbudet utvides til også å gjelde på onsdager. Det blir fremhevet at barna slutter tidlig på skolen, allerede klokken 11.45, den dagen i uka, og at man med et aktivitetstilbud unngår at de blir sittende for lenge hjemme alene før foreldrene er ferdige på jobb.

– Det er så mange fristelser som møter barn og unge i dag, enten i form av PC, iPad eller Playstation. Jeg tror at hvis de får et alternativ hvor de får lov til å bruke kroppen og skape vennskap, så gjør de det, det handler bare om å gi de muligheten, sier Johansen.

Virker forebyggende

Inaktivitet er ikke den eneste fallgruven for ungdommen i Tromsø i dag. Bæverfjord Olsen mener Johansens engasjement på Storelva er et viktig forebyggende tiltak for det hun peker på som flere uheldige utviklinger blant Tromsøs, og bydelens, barn og unge.

– En ting er utviklingen i inaktivitet blant barn og unge, men det er også mye bølling og utenforskap. De blir yngre og yngre når de begynner å gå rundt og bære kniv. Et annet eksempel er slike ildspåsettelser som vi har sett her på Kvaløya. Det forebygger mye at vi har et slikt tilbud.

KJÆRLIGHET TIL IDRETTEN: Jonas Johansen sier han vil fortsette å drive tilbudet fremover så lenge han bor på Kvaløya. – Det er motivasjon nok å være i hallen og se hvor morsomt de har det. Foto: Johannes Brøndbo

Johansen forklarer hvorfor han tror idretten er et så viktig verktøy i å bekjempe utenforskap:

– Fotballen er jo universell, du trenger ikke ha språk nesten for å drive med det. Her praktiserer vi nulltoleranse for mobbing, og at du skal inkludere alle. De holdningene barna tar med seg, som de får fra idrettspersoner eller -forbilder, tar de med seg i hverdagen. Jeg tror det er positivt at disse holdningene kommer i en arena der de elsker å være.

Bygger relasjoner

– Så unngår man denne rivaliseringen mellom skolene som har vært før, når de nå de har denne felles arenaen. Et eksempel er 2015-kullet som har en felles trening, de skal jo på sikt på samme ungdomsskole, nå når vi får ny ungdomsskole. Da kjenner de jo til hverandre fra før av og har kanskje knyttet noen nye relasjoner som ikke gjør overgangen så heftig, påpeker Bæverfjord Olsen.

Den tidligere TIL-spilleren innrømmer at han elsker å være i hallen og se hvor mye glede barna har av idretten, enten de er der for sporten i seg selv eller for det sosiale. Tilbudet vil han fortsette å jobbe for så lenge han kan.

Da sees vel vi i 2025 til neste julestjerneoverrekkelse.

– Ha ha, ja. Kanskje man må finne på noe nytt, noe med fjell eller ski eller andre uteaktiviteter, ler Johansen og kaster ut noen ideer på tampen.