SISTE: Ny forsknings- og høyere utdanningsminister kan bli klar allerede tirsdag. Ifølge VGs opplysninger har flere sittende statsråder endret sine planer for morgendagen. Det kan bety at det blir statsråd tirsdag,

NRK og Dagbladet har tidligere mandag erfart at ny statsråd blir utnevnt tirsdag.

Fredag ettermiddag gikk høyere utdanningsminister Sandra Borch av etter E24 avdekket at hun hadde plagiert omfattende deler av sin masteroppgave.

Nå jobber Senterpartiet på spreng med å fylle hennes post som forsknings- og høyere utdanningsminister.

Ifølge VGs opplysninger ligger det for Senterpartiets del ikke an til en rokade i regjeringen.

Med andre ord: dagens Senterparti-statsråder beholder jobben, hvis alt går etter planen for Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og co. Da blir noen hentet direkte inn for å erstatte Borch.

Ifølge VGs opplysninger ønsker Senterparti-ledelsen å erstatte Borch så raskt som mulig. Det er derfor grunn til å tro at det vil skje i løpet av denne uken.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier til NRK mandag kveld at det er bestemt hvem som blir ny forsknings- og høyere utdanningsminister.

På spørsmål fra kringkasteren om når det blir offentliggjort, sier han at det først blir når kongen har fått vite om det.

– Snakket med Kjerkol

Et usikkerhetsmoment er helseminister Ingvild Kjerkols (Ap) skjebne.

Lørdag kunne VG dokumentere flere tekstlikheter i helseminister Ingvild Kjerkol sin masteroppgave.

Hun varslet først at hun ikke hadde kopiert noe tekst, men måtte snu søndag. Da innrømmet hun å ha kopiert tekst - og fremstilte det som et uhell.

Nord universitet har sagt at de vil se på hennes master, for å undersøke om det er plagiat.

SJEFEN: Helseminister Ingvild Kjerkol og statsminister Jonas Gahr Støre på et tidligere besøk på Radiumhospitalet i mai i fjor. Foto: Frode Hansen / VG

I en mail til VG søndag skriver statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) følgende:

– Jeg har snakket med Ingvild Kjerkol om opplysningene om hennes oppgave som har kommet frem i helgen. Nå er det viktig å få full oversikt i denne saken. Jeg forstår at Nord universitet skal se på saken, og det er bra, skriver Støre.