Frp-politikeren skal holde en innledning på et åpent Frp-medlemsmøte onsdag 2. mai klokka 18.00.

Listhaug hadde en turbulent avgang som justisminister etter hun mistet Stortingets tillit, og har nå blitt Frps helsepolitiske talsperson, sammen med Bård Hoksrud. Også han kommer for å delta på møtet onsdag.

– Sylvi vekker stor oppmerksomhet over hele landet, i all hovedsak positiv oppmerksomhet. Jeg er sikker på at det blir et veldig spennende og interessant møte, sier leder i Tromsø Frp, Bjørn Gunnar Jørgensen.

På møtet skal Listhaug og Hoksrud i hovedsak snakke om helsepolitikk og innvandring.

foto
FACEBOOK-ORGANISERING: Slik så arrangementet ut på Facebook før iTromsø snakket med SU. Før publisering av denne saken har de endret arrangementets tittel på Facebook fra «Aksjon mot Sylvi Listhaug» til «La Oktoberbarna bli, Sylvi!»

Demonstrerer

Ikke alle er like begeistret for besøket. Sosialistisk Ungdom, ungdomsorganisasjonen til SV, planlegger å demonstrere mot Listhaug utenfor møtelokalene mens møtet pågår.

– Vi vil vise henne at Tromsø er en by hvor man blir møtt med respekt uansett hvem man er, hvilken hudfarge man har eller hvor man kommer fra. Listhaug har en retorikk og appell som bidrar til fremmedgjøring av innvandrere. Senest i forrige uke hevdet hun at økt innvandring i Sverige er en belastning for svenske sykehus. Vi etterlyser en sunnere debatt hvor vi diskuterer politikk, sier Jon Machlik, som er styremedlem Troms Sosialistisk Ungdom.

På Facebook-arrangementet skriver SU at de vil vise at de tar avstand fra «Frps hatretorikk».

foto
BANNER: Dette er en av bannerne SU skal ha på demonstrasjonen. Jon Machlik håper det blir mange oppmøtene.

Oktoberbarn

SU-demonstranten sier han selv er svært opptatt av oktoberbarna, og det han mener var uakseptabel håndtering av saken da Listhaug var justisminister.

– Listhaug føler seg ofte kneblet. Asylbarna hun har hatt et ansvar for, har enda mindre ytringsfrihet enn henne. Det er ikke henne det er synd på. Det er dem. Dette er ikke en demonstrasjon mot Listhaug som person, men mot den politikken hun står for og hennes behandling av asylbarna.

– Listhaug er ikke lenger justisminister, og har ikke noe ansvar for norsk asylpolitikk. Hvis det er det dere vil demonstrere mot, bør dere ikke demonstrere mot Tor Mikkel Wara?

– Nei, han er for ny i jobben, og har ikke rukket å sette seg inn i saken. Og Listhaug har ennå en stor appell, selv om hun nå er ansvarlig for helsepolitikk i Frp. Hun må ansvarliggjøres for politikken hun fører, og for at hun skaper polarisering og fremmedfrykt, mener Machlik.

– Sylvi vekker stor oppmerksomhet

Leder i Tromsø Frp, Bjørn-Gunnar Jørgensen, var ikke kjent med demonstrajonsplanene, men ønsker demonstrantene velkommen til møtet.

– Jeg er på ingen måte overrasket. SV må gjerne demonstrere alt de vil. Sylvi jobbet solid og korrekt i regjering, og vi står hundre prosent bak henne.

Jørgensen sier SU-demonstrantene gjerne må delta på møtet, men at de må holde seg i ro og ikke demonstrere inne i møtelokalet.

– For da skal vi lytte til Sylvi.

Tar avstand fra hatretorikk

Listhaug stiller seg uforstående til demonstrasjonen, og hennes rådgiver, Espen Teigen, skriver i en sms til iTromsø:

– Sylvi Listhaug tar fullstendig avstand fra hatretorikk, så vi forstår ikke helt hva det er Sosialistisk Ungdom demonstrerer mot. Men det må de selvsagt gjerne gjøre, heldigvis er det ytringsfrihet i Norge.