Lægdene har tidligere vært prest og jobbet for bymisjonen. De siste 12 årene har han vært rektor ved Kirkelig utdanningssenter i Nord (KUN). Søndag overtok han som domprost etter Herborg Finnset.

– Det har vært en veldig fin dag med masse folk i kirken. Både gamle kolleger fra bymisjonen og KUN dukket opp, sier Lægdene.

Biskopens stedfortreder

Domprosten, som har ansvaret for omtrent 20 prester, har allerede rukket å jobbe i to uker. Han skal lede prestetjenesten i Tromsø, Svalbard og Karlsøy, samt være biskop Olav Øygards stedfortreder når det er behov for det.

– Jeg gleder meg veldig til å jobbe med biskop Olav. Han har virkelig tatt godt imot meg, sier Lægdene.

LES OGSÅ: Den sterke stemmen er tilbake i kirka (for abonnenter)

Må kutte i utgifter

Allerede står Lægdene foran sin første utfordring som domprost. I år og neste år må bispedømmet spare inn penger. Dette betyr at de får ti prosent mindre penger resten av 2017 og i 2018.

– Det er en utfordring med lite penger, og vi er nødt til å skjære ned litt. Dette må vi bare gjøre, selv om det er dumt. Vi har startet en runde der vi diskuterer åpent, og vi har fortsatt ikke bestemt hvor det må kuttes, sier Lægdene.

LES OGSÅ: Utmeldingsbølgen i Kirken er over, flere vil melde seg inn

På tross av dette er den ferske domprosten ved godt mot.

– Vi har et vakkert bygg og mange flotte folk, så dette må vi bare få til. Også må vi ikke miste perspektivet. I verdenssammenheng er vi en kirke med kjemperessurser, sier han.

Høy takhøyde

Fremover ønsker han å jobbe for at flest mulig skal føle seg velkommen i kirken.

– Kirken skal ha høy takhøyde, og alle skal kunne føle seg velkommen. Det skal være en raus, varm og inkluderende kirke, sier den nye domprosten, og legger til:

– Heldigvis er det i stor grad sånn i Tromsø, noe jeg vil være med å utvikle videre.

Myte at få går i kirken

Lægdene mener kirken betyr mye for befolkningen i Tromsø.

– De sentrale kirkene her i byen er godt besøkt. Det er en myte at det er så få som går i kirken. Både kirkehusene og gravlunden tror jeg betyr mye for mange mennesker. Mange er glade i kirka. Også er det nok mange flere som tror på Gud enn som går så ofte i kirken, sier han.